Fransa’nın Province bölgesinde üretilen lavanta dünya üretimini başını çekerken Türkiye’de de nokta nokta lavanta üretimi artış gösteriyor. Güller kenti Isparta’daki lavanta üretiminden sonra Seferihisar’da da lavanta üretimi artıyor. Suyun az olduğu bölgelerde yetişebilmesi, sıcak ve soğuğa dayanabilmesi ile dikkat çeken lavanta, uçucu yağı, suyu, kurusu, sabunu ve balı için tercih ediliyor.
Lavanta üretiminin farklılığını hisseden Seferihisar Belediyesi ise ilçe ekonomisinde önemli bir yeri olan mandalinadan gelir elde edemeyen üreticilere lavantayı öneriyor. Bölgedeki çok sayıda üretici de arazilerini lavanta tarımına açtı.
Seferihisar Belediyesi’nden alınan bilgilere göre Türkiye’de yeterli üretimi olmayan lavantaya Seferihisar öncülük edecek. İlk hasatta yüksek verim elde edilen ilçede yılda iki ürün alma hesabı yapılıyor.
Tolga Albay-AA
Fotoğraf: Elena Karagyozova
Sakinşehir Seferihisar lavanta kokacak