Enerji ve film sektörlerinde başarılı çalışmalar yürüten ve sonrasında inşaat sektörüne de güçlü bir giriş yapan Pana Yapı, büyüme stratejisi doğrultusunda son olarak kentsel dönüşümün okulu olarak bilinen Fikirtepe'de toplam 500 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projeler üretecek.
Fikirtepe’nin yanı sıra Bağdat Caddesi, Üsküdar Kartal ve İzmir/Çeşme’de farklı projeler geliştiren Pana Yapı'nın İstanbul'da Avrupa yakasına geçmek gibi bir düşüncesi olmadığını belirten Pana YapıYönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ufuk, “Fikirtepe'de 500 bin metrekarelik sözleşmenin altına imza atarak ortağımız olan Selimoğlu Yapı'yı satın aldık. 2020 için 3 milyar liralık ciro hedefi açıkladık. Sektörün pek verim alamadığı 2015 yılını yeniden yapılanma yılı ilan ettik. Tepeden tırnağa sistemimizi yeniledik. Garantör sistemi kurduk, satış ekibini yeniden konumlandırdık ve kurumsallaştık” dedi.
Şu anda iki inşaatta işleri yürüyen Pana Yapı'nın Çeşme Jardin Eden'le birlikte 9 şantiyesi bulunuyor. 2016'da 15-20 şantiyeye ulaşacak kadar kapıyı açık bırakarak, anlaşma sağladığı işleri de hemen banda eklemeyi planlıyor.
İnşaatta zorluk diye bir kavramın olmadığına vurgu yapan Kürşat Ufuk, finansman akışını iyi yönetmenin önemine dikkat çekti. Çeşme Jardin Eden'de hafriyata başlandığını söyleyen Ufuk, "Üsküdar Safahat Konakları projesi ile 450 dönümde kentsel dönüşüm yapacağız. Yüzde 10'u ile anlaştık. Ayrıca Kartal'da 10 dönümlük arsada 250 konutlu kentsel dönüşümün görüşmeleri devam ediyor. Yıl sonuna kadar başlamayı umut ediyoruz. Sadece 10 tanesi Bağdat Caddesi'nde olmak üzere İstanbul'un her yerinde görüşmelerimiz var" diye konuştu.
Sektörde 10 yıldan fazla bir süredir ticari tesis ve fabrika inşa ettiklerini hatırlatan Ufuk, yap- sat işine girmediklerinin altını çizdi. Ufuk, "Konutu isteğimize göre yapıyorduk. İnşaata başlasak mı acaba diye konuşurken, 2011'de Fikirtepe'de Selimoğlu ile bir adada kentsel dönüşüme imza attık. Sürdürülebilirlik ve verimlilik adına yeni işler devreye girdi. Ortaklık da zamanla büyüdü. İnşaatı herkes yapıyor ama önemli olan müşteri odaklı olarak insanları kazanmak. İnşaat yapmak bu günkü imkan ve tekniklerle hiç zor değil. Hatta bizden hızlı ilerliyor. İşlerin ölçeği birden büyüyünce basit ama çözülmesi gereken sorunlar gelmeye başlıyor. Zor ve önemli olan müşteri memnuniyetini kazanmak"diye konuştu.
Ufuk şöyle devam etti:"Herkes ilgi ve yardım istiyor. Toplumda değişen algılar söz konusu. Konut hayatta büyük bir alımdır ve sorun çıkınca muhatap bulmak ister. Bunu yapabilen firmalar uzun vadede çok başarılı olurlar. Aslında müteahhitlerin görünmeyen sorunlarında ömür boyu, görünen sorunlarda 2 yıl garanti vermeleri gerek. Biz onu 5 yıla çıkardık. Satış sonrası hizmeti profesyonel bir şekilde yürütmek ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak için Yapı Asist Satış Sonrası Hizmetler A.Ş.’yi kurduk. İnsanlar telefon açtığında 24 saat içinde müdahale ediyor ve gerekeni yapıyoruz. Burada itibara bakıyoruz ve masrafı kendimiz karşılıyoruz. Müşteri memnuniyetini en ön planda tutan bir anlayışla hareket ediyoruz.”
Ortakları olan Selimoğlu'nu satın alma süreçleriyle ilgi de bilgi veren Ufuk, "Hem ortaklık yapmak hem de büyümek gerekince kendimizi Selimoğlu'nu satın almak zorunda hissettik. Global anlayışa göre sıfırdan bir şey yapmaktansa satın alma daha akılcı geldi. Öyle düzgün bir inşaat firması bulursak yine satın alabiliriz. Yarım kalan işlerini de tamamlarız" diyerek yeni şirketler alabileceklerini sinyallerini verdi. Bu kararın doğruluğunun altını çizen Ufuk, "Beş yıldır beraber ortaklık yapıyorduk. Bilinmedik bir şirkettense 40 yıla varan geçmişi olan Selimoğlu'nu tercih ettik. Ayrıca Fikirtepe'deki sözleşmeler Selimoğlu'nun üzerineydi ve devredilemiyordu. Onlara güvendiğimiz için biz hiç sözleşme almamıştık üzerimize. O da etken oldu" dedi.
Hüseyin Belibağlı/Emlaknews.com.tr
Pana Yapı 2020'ye kadar 3 milyar liralık ciro hedefliyor