“Gelecekte ne olacak?” sorusunu futurist bir yaklaşımla cevaplayan Neşecan Çekici, çizilecek yol haritasının en önemli etken olacağını kaydetti.
Ekonominin yüzde 8’ine tekabül eden inşaat sektörünün darbe girişiminden sonra hızlı tepki verdiğini ve her zamanki gibi atak davrandığının altını çizen Çekici, istihdamın ve 250 civarındaki alt sektörün vizyoner bakış açısına muhtaç olduğunu kaydetti.
Sektörün yüzde 80’inin konut imalatı ile meşgul olduğuna dikkat çeken Çekici, “Geliştirilecek projeler için demografik ve sosyal göstergeler önem taşıyor. Değişen tüketici davranışları, çevresel ve yaşam koşullarını birinci dereceden etkliyor. Bu verilerden bağımsız geliştirilen projeler risk oluyor” diye konuştu.
İnşaatın istihdam oluşturmada çarpan etkisine sahip olduğuna parmak basan Çekici, “İnşaat ve konut sektörü iç içe geçmiş durumda. Konutun dışsal etkileri her geçen gün artıyor ve sektörün sürdürülebilirliği de sık sık gündeme geliyor. Bunları görmek, değerlendirmek ve sürdürülebilirliğine katkı yapmak gerekiyor” diye konuştu.
Dünyada ve Türkiye’de gayrimenkule yönelen yatırımın yükseldiğini işaret eden Çekici,bu durumda gayrimenkulün ekonominin kalbinda yer almaya devam edeceğini teyit etti.
Süreç yönetimine dair açıklamalar yapan Çekici, “Gayrimenkul yatırımı planlarken ve yönetirken herşeye hazırlıklı olun. Doğru yönetim için yeni ürünler ve iş modellerini takip edin. Demografik verilerle hareket edinve vizyoner bir bakış açısına sahip olun” diye konuştu.
2050’de yaşlı bir nüfusun ve çoçuksuz ailelerin baskın bir orana sahip olacağını söyleyen Çekici, “Rakamlara göre son 20 yılda % 30’un üzerinde artış gösteren kentleşme devam ederken hane halkı sayısı azalıyor. 1970’lerde hane halkı 5,6 kişiye sahipken, 2000’lerde 4.12’e düştü ve bugün 3,79’a kadar geriledi. Yani evlerde daha az ve daha yaşlı insanlar yaşıyor” dedi.
Doğum yaşının yükseldiğini, tek ve çocuksuz çift oranının arttığını belirten Çekici, “Nüfusun halen yarısı 30 yaşın altında ama 65 yaş üstü nüfus artıyor. 1950’lerde % 3 olan yaşlı nüfus oranı 2050’de % 20’ye dayanacak ve 60 yaş üzeri nüfusumuz ile yaşlı bir ülke olacağız” diye konuştu.
www.epos.com.tr
Neşecan Çekici: Gayrimenkulü yol haritasıyla şekillendirelim