Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığıyla yürütülen Galataport’ta izin, imar ve sayılamayacak kadar çok sorundan sonra finansman desteği de sağlandı ve 200 yıldan bu yana halkın kullanamadığı kıyı şeridinin geliştirilmesi için bir adım daha atıldı.
Türkiye’nin önde gelen bankalarından Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Finansbank’ın oluşturduğu 6 bankalı konsorsiyumla imzalanan finansman anlaşması kapsamında, projenin2018 yılının son çeyreğinde tamamlanması projelendirildi.
İstanbul’un tarihi değerleri yüksel kesimlerinden olan Karaköy ve devamındaki Tophane’yi birleştiren bölgede yer alan Galataport için sağlanan 1 milyar 20 milyon euro’luk kredinin geri ödemesi için 14 yıl vadede anlaşıldı. Projenin ortakları olan Doğuş Grubu ve Bilgili Holding, bu vadede sağladığı proje finansmanı ile gerek bölgesel, gerek makroekonomik açıdan Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamasını planlıyor.
Doğuş Holding ve BLG Gayrimenkul Yatırımları ortaklığında hayata geçirilen Galataport projesinde büyük ortak Doğuş Holding. Projenin i% 81’ine sahip olan Doğuş, bu zamana kadar meşgul olduğu geleneksel iş kollarında ziyade geleceğin sektörlerine yatırım yapmaya yönelmişti. Restoran zinciri ve yeme içme sektörü gibi fikirler arasında Galataport ihalesine girmeye karar veren şirket, ilerleyen süreçlerde BLG Gayrimenkul ile ortaklık anlaşması yapmıştı.
Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, aktardığı bilgide ödemenin 3,5 yılında anapara geri ödemesiz yatırım dönemi olmak üzere finansman sürecinin planlandığını, bir kısmının ÖİB’ye işletme hakkı ödemesinde kullanılacağını ve projenin inşaat geliştirmeye yönelik harcamalarına da aktarılacağını dile getirdi.
Galataport’un, bir liman sahası olmasının yanı sıra İstanbul’da her kesimden ziyaretçiye açık yepyeni bir yaşam alanı olması ve projenin gerçekleştirilmesi için 4.5 milyar liralık bir yatırım planlandığın kaydeden Akhan, “Proje tamamlandığında 4 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını öngörüyoruz. Liman sahasının tamamlanmasından sonra kruvaziyer terminalinin yanısıra şehrin ve bölgenin dokusu ile uyumlu bir planlama ile yerel ve dünya lezzetlerini sunan kafeler ve restoranlar, ulusal ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapacak mağazalar yer alacak” diye konuştu.
Hüsnü Akhan, tamamlandığında şehre yeni bir yaşam ve kültür sanat alanı sunacak proje ile ilgili şu bilgileri de verdi:
“Tophane Saat Kulesi ve Nusretiye Camii’nin yer aldığı İstanbul’un en güzel meydanlarından biri tarihi mirasa uygun olarak yeniden İstanbulluların kullanımına sunulacak. Bunun yanı sıra İstanbul Modern ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı ve yapımı süren Çağdaş Sanat Müzesi ile bir kültür-sanat alanı haline gelecek olan bölgede, bu dönüşümü destekleyecek olançeşitli projeler planlıyoruz. Galataport projesi tamamlandığında yaklaşık 200 yıldır halkın kullanımına kapalı olan sahil şeridi bir yürüyüş yolu haline getirilerek halkın kullanımına açılacak.”
Galataport’a 1 milyar 20 milyon euro’luk kredi onaylandı