Yıkım Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, 2012’den itibaren kentsel dönüşüm kapsamında toplam 80-100 bin arasında binanın yıkıldığını belirterek bu binalarn yıkım bütçesinin yaklaşık 5 milyar TL olduğunu açıkladı. 100 bin binanın ürettiği enkaz miktarının ise 50 milyon metreküp olduğunu kaydeden Bulut, yıkımda oluşturulan maliyetlerin yüzde 70’inin enkaz atımı maliyeti olduğunu söyledi. 100 bin bina için enkaz atımına 3 milyar TL harcandığını anlatan Bulut, geriye kalan 2 milyar TL’nin de yıkım maliyetini oluşturduğunu bildirdi.
AA’nın haberine göre, 2012’de ilk kez patlatmalı yıkım tekniği kullanılarak başlatılan kentsel dönüşümde gelinen süreç ve önümüzdeki dönem gelişmelerine ilişkin bilgi veren Mehmet Bulut, süreç içinde öngörülmeyen bazı sıkıntılar yaşandığını, bunlardan birinin de hak sahiplerinden kaynaklanan sıkıntılar olduğunu ifade etti. Çoğu hak sahibinin muvafakat vermesine karşın birkaç kişinin sona kalıp rantı yükseltebilmek adına sorun çıkardığını, bunun da kentsel dönüşümde süreci ciddi şekilde engellediğini savunan Bulut, bu durumun en son örneklerinin Fikirtepe’de yaşandığını anlattı. Bu sorunla ilgili bir düzenleme gerektiğinin altını çizen Bulut, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin gerekirse bakanlık olarak bölgede çalışma yürüteceklerini açıkladığını hatırlattı.
2012 yılında planlı dönüşüm ve yıkım çalışmalarının 4-5 bin bina ile başladığını, yıkılan bina sayısının 2013 yılında 10-12 bin binaya, 2015’te 35 bin binaya çıktığını kaydeden Mehmet Ali Bulut “1 milyon konutun yıkılacağını düşünürsek, bu sayının artması lazım ki süreç 10-15 yıl içerisinde tamamlansın” dedi. Bulut, yapılması planlanan düzenlemeler ve Bakanlığın sorunlara müdahale etmesi ile 2017 yılında bu rakamın 200 bin seviyelerine çıkabileceğini dile getirdi.
Kentsel dönüşümde ilk hedefin İstanbul olduğunu hatırlatan Mehmet Ali Bulut, yıkılan binaların yüzde 20’sinin de İstanbul’da olduğunu açıkladı. Bu hesapla Türkiye genelinde dönüştürülen 100 bin binadan 20 bininin İstanbul’da olduğunun söylenebileceğini kaydeden “İstanbul’da ulaşılan enkazın da bu kapsamda 10 milyon metreküp civarında olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, 10 yıl önce buna yıkım sektörünün ‘amatör’ bir sektör olduğunu belirterek tamamen el yordamıyla iş yapıldığını söyledi. Bugün ise kentsel dönüşümün etkisiyle Avrupa’daki tüm metotların Türkiye’de de kullanılmaya başlandığını anlatan Bulut, özellikle yüksek yapılarda patlayıcılı yıkımın daha az maliyet oluşturduğunu, daha ekonomik olduğunu anlattı. Özellikle patlatmalı yıkımlar başta olmak üzere tüm yıkımların işi bilen ve bu işe yetkisi olan firmalar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Bulut, aksi halde yıkımların herkes için büyük risk oluşturabileceği konusunda uyardı. Geçen yıl Maltepe’de, dönemin bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın katılımıyla yapılan patlamalı yıkımda ehil olmayan bir firma yıkım yaptığı için binaların ayakta kaydığını hatırlatan Bulut, “Bu yıkımı Gazi Üniversitesi ihale etti ve ihaleye Türkiye’de bu konuda yeterliliği olan firmalar davet edilmedi. Şu an Türkiye’de yeterliliği olan uzman firma sayısı 1 ya da 2’dir” açıklamasında bulundu. Sadece gelişmiş ülkelerin uygulayabildiği patlayıcılı yıkım faaliyetlerinin Türkiye’de de hızlandırılması gerektiğini ifade eden Bulut “Böylece Türk yıkım müteahhitleri tecrübe kazanabilir ve dünya pazarında yer bularak ülkemize kazanç sağlayabilirler” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümde yıkıma 5 milyar TL harcandı