Orta Asya’nın yükselen değeri olarak dikkat çeken Türkmenistan, uluslararası yatırım zincirine Polimeks’in gerçekleştirdiği projeler ile devam ediyor. Firmanın başkent Aşkabat’ta inşa ettiği Uluslararası Havalimanı 17 Eylül’de Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’un ev sahipliğinde düzenlenen törenle hizmete girdi. Toplam 266 yapısı ile Aşkabat Uluslararası Havalimanı dünyanın en büyük komplekslerinden biri oldu.
Ülkenin artan yerli ve yabancı yolcu trafiğini karşılamak üzere Polimeksin geliştirdiği havalimanı projesi 2 milyar 250 milyon mal oldu. Yılda 14 milyon yolcuyu IATA Class A hizmet standartlarında ağırlama kapasitesi olan havalimanı Polimeks’in bugüne dek hayata geçirdiği en büyük projelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Projenin inşasını üstlenen Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, “Bölgenin yeni prestij ve cazibe noktası olacak” ifadesini kullandı.
Yeni havaalanı Türkmenistan’ın milli sembollerinden olan şahin kuşundan ve Oğuz Han’dan esinlenerek tasarlandı. Toplam 12 milyon metrekarelik bir alanı olan havalimanı kompleksinde yılda 200 bin ton yük kapasiteli kargo terminali, 3.000 araç kapasiteli açık ve kapalı yolcu otoparkları, 3 uçak kapasiteli uçak bakım hangarı, catering binası, yeni yakıt ikmal tesisleri ve itfaiye binaları olmak üzere bir havalimanında olması gereken tüm tesisleri fazlasıyla bünyesinde bulunduruyor. Toplam 408 bin 46 metrekare kapalı alanı olan havalimanında günümüzün en büyük yolcu kapasiteli Airbus A380 ve Boeing B747-8 uçaklarının iniş kalkış yapabileceği, 7 bin 840 metre uzunluğunda Code F kapasiteli ve CAT III yeni bir pist, paralel taksi yolu ve apronlar inşa edildi.
Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) yayınladığı “Dünyanın En Büyük Uluslararası 250 Müteahhidi” listesinde 2016 listesine Türkiye’den 1. sırada giren Polimeks, kuruluşundan bu yana birbirinden nitelikli toplam 134 projeye imza attı. Şirket, önemli yatırım fırsatlarına sahip olan Türkmenistan’da geliştirdiği anahtar teslim projelerinin yanı sıra sağladığı yüksek istihdam ve ekonomik fayda ile de sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alıyor.
Şirketin Türkmenistan’da uzun vadeli yatırım ve projeler gerçekleştirdiğine işaret ederek sözlerine başlayan Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, yeni havaalanının pek çok ihtiyaca cevap verecek şekilde inşa edildiğini belirtti. Projenin maliyetinin yüksekliği ile dikkat çektiğini söyleyen Tabanca, “Yeni Aşkabat Uluslararası Havaalanı’nın 2.250 milyar dolara mal oldu. Zaten şirketimizin de yüzde 95’lik bölümünü Türkmenistan’da üstlendiğimiz projeler oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
Tabanca, “Polimeks, 2015 yılında yaptığı toplam 362.870.451,65 ABD Doları tutarındaki ihracat ile, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 29. Şirketi oldu. Son 5 yılda Türkmenistan’a gerçekleştirdiği ihracat hacmi ise 1.324.527.010,67 ABD dolarına ulaştı.” Dedi.
Polimeks’in 21 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Tabanca, “Türkmenistan’da 134 projeye imza attık. Bu ülkede iş yapan Türk firmaları arasında iş hacmi açısından ilk sırada yer alıyoruz. Aşkabat Uluslararası Havaalanı kompleksi ihalesini üç yıl önce Türk müteahhit şirketlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük ihale olarak kazandık. Aşkabat Uluslararası Havalimanı, World Record Academy tarafından “En Büyük Kuş Formundaki Yapı” kategorisinde rekoru tescil edildi.
Son yıllardaki yatırım hamleleri ile ekonomik açıdan hızlı bir gelişim gösteren Türkmenistan, Türk müteahhitlik sektörü için önemli pazarların başında geliyor.
Aşkabat Uluslararası Havalimanı hizmete girdi