Tüketici dernekleri ve avukatlar son dönemde arış gösteren senetle konut satışında vatandaşların zor duruma düşmemeleri için dikkat etmeleri gerektiğini ileri sürdü.
AA‘dan Uğur Aslanhan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak ile görüşerek araştırma haberine imza attı. Kolçak yaptığı sektör analizinde faiz oranlarının düştüğünü, kredi kullananların oranının arttığını ve orta gelirli ailelerin büyük bölümünün kredili satın alımlarda ikinci el konutları tercih ettiğini söyledi.
Faiz oranlarındaki düşüşü yeterli görmeyen Kolçak, “Projelerden konut alan tüketicilerin, inşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde uzun vadeli senet ile yaptığı ödeme alternatiflerini tercih ediyor. Faiz ödemek istemeyen veya bu konuda hassasiyeti olan vatandaşların tercihi senetli alımlar oluyor. Oysa bu durum ciddi riskleri bünyesinde bulunduruyor. Tüketicinin zor duruma düşmemesi için çok dikkatli olunmalı.” diye konuştu.
Kolçak, vatandaşları uyararak, “Senetle maket üzerinden alım yapmadan önce inşaat şirketinin güvenilirliği sorgulanmalı. Firmanın daha önce kaç projeyi nasıl teslim ettiğine bakılmalı. Hakkında şikayet olmuş mu? Devam eden davaları var mı? Tanınıyor mu? Alıcının bu soruların cevabını araması lazım.” diye konuştu.
6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun maketten konut satışlarını düzenlediğini ancak kanunun piyasada tam olarak uygulanmadığını öne süren Kolçak, inşaat şirketinin tamamlama sigortası veya hak ediş, banka teminatı gibi inşaatın yapılamaması durumunda tüketiciyi garanti altına alan teminatlardan birini vermesi gerektiğini ancak uygulamada sadece bağlı kredinin kullanıldığını söyledi.
TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak, tüketicinin konut alacağı inşaat şirketinden yapı ruhsatının olup olmadığını öğrenmesi gerektiğini belirterek, banka kredisi kullanılmaması ve senetle şirkete borçlanılması durumunda bankanın söz konusu projeye kredi veriyor olmasının büyük önem taşıdığını ve bunun sorulması gerektiğini vurguladı.
Kolçak, şöyle devam etti:
“Kredi kullanılmayacak olsa da bankanın kredi vermediği konut projelerinden uzak durulması gerekir. Senetle borçlanma yapılırken mutlaka senetler nama yazılı olmalı ve her taksit için ayrı ayrı senet yapılmalıdır. Doğru senet yaparak da tüketici kendini teminata alabilir. Müteahhidin inşaatı bitirememesi durumunda nama yazılı olan senetler ödenmeyebilir ancak emri havalesine yazılı olanlar piyasada üçüncü kişiler tarafından kullanılacağı için tüketici ödemek zorunda kalacaktır.”
Hatice Kolçak: Senetle konut alımına dikkat!