Sanal gerçeklik gözlüğüyle gezilebilen ve Sarıkamış Harekatı‘nı anlatan müze Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmayla Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’nda inşa edildi. Bu yıl hizmete girmesi hedeflenen Sarıkamış Panorama Müzesi, ziyaretçileri zaman yolculuğuna çıkararak savaşı ve o dönemi ziyaretçilerin iliklerinde hissettirecek.
Sarıkamış Harekatı ve Kafkas Cephesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Dairesi (ATASE), Rus kaynakları ve tarihçilerin belge ve bilgileri incelenerek, netleştirilen bilgiler Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi’ndeki Teknopark’ta faaliyet gösteren Umay Müze Tasarım ve Teknolojileri Şirketi tarafından resmedildi ve müze için Sarıkamış Harekatı ve Kafkas Cephesi’ni anlatan 2 bin 680 metrekarelik görsel içerik üretildi.
Müzeyi ziyaret edenler öncelikle 1015-1914 yılına kadar Kafkasya’da, Türklerin başından geçenleri okuyup, bilgi edindikten sonra tarih bölümünden geçerek harekatın başladığı 22 Aralık 1914’e zaman yolculuğu yapacak. O gece hava sıcaklığı sıfırın altında 20 santigrat dereceye sabitlenmiş soğuk odaya ulaşan ziyaretçiler şehitlerin nasıl donarak yaşamlarını kaybettiklerini hissedecek.
1915 yılında Ermeniler tarafından Van’ın Zeve köyünde 2 bin 500 Müslüman’ın katledilmesinin resmedildiği müzede, 360 derecelik bir sahne de yer alacak. “Sanal gerçeklik gözlüğü” takan ziyaretçiler, müzedeki panoramik sahneleri adeta birebir yaşayacak.
Öte yandan Kafkas Cephesi’ne ilişkin kitapların bulunduğu müzedeki Kafkas Cephesi Araştırma Merkezi de bölgede bulunan en büyük kütüphane unvanına sahip olacak.
Deniz Açık /AA
Sarıkamış Panorama Müzesi savaş meydanı gibi