Forum İstanbul 2023’te bu yıl tematik sponsorluğunu Halk GYO’nun üstlendiği “Gelecekte Yaşam ve Fırsatlar” panelinde şehirlerin nasıl akıllı kentlere dönüşeceği, çevre dostu yapılar ve yerleşkeler, akıllı binalar, şehirler için sürdürülebilir teknolojik yeniliklerin yanı sıra kamu alanları için entegre sistemler, enerji verimliliği ve akıllı şehirlerin finansmanı başlıkları ele alındı.
Halk GYO’nun akıllı kentler, çevre dostu yapılar ve yerleşkeler konusundaki vizyonunu paylaşan Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin şunları söyledi, “Şehri insanların daha iyi bir yaşam sürmek için toplandıkları yerler olarak tanımlayan Aristo’nun ifadesinin aradan geçen yüzlerce yıl sonunda geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. Dünya tarihi bize, kentleşmenin ilk önce kentlileşebilmekle başladığını gösteriyor. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 70’i kentlerde yaşamaya başlamış olacak. Bu durum trafik, güvenlik, ulaşım ve salgın hastalıklar gibi konuları beraberinde getiriyor. Akıllı Şehir konsepti, bu risklerin yönetimi açısından vizyoner bir yaklaşım olarak öne çıkıyor.”
Hızlı nüfus artışı ve yoğunlaşan kentleşme eğilimlerine çözüm getiren akıllı şehirlerin insan, çevre, yaşam, ulaşım, ekonomi ve yönetişim olmak üzere altı kriterde değerlendirildiğinin altını çizen Yetgin şunları ekledi: “Akıllı şehirlerin geleceğin yaşam biçimi olacağını bekliyoruz. Ülkemizde de akıllı şehirleşme alanında teknolojik altyapının oluşturulması gibi çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bakanlıklar ve pek çok kurum da bu çalışmaları destekliyor. Biz de Halk GYO olarak yaptığımız işlerle çevreye ve insana saygıyı öncelik alıyoruz. LEED Sertifikaları ile akıllı planlamaya bağlılığımızı sürdürüyoruz. Bundan sonraki süreçte de yapacağımız çalışmalarla ülkemizin kalkınma stratejisine katkı sunmayı amaçlıyoruz.”
Akıllı Şehirler geleceğin yaşam biçimi olacak