İstanbul Anadolu Yakası’nın en değerli bölgelerinden biri olan Kadıköy ilçesine bağlı Bağdat Caddesi, büyük bir dönüşüm atağına kalktı. Caddenin yatırım değeri olarak bakıldığında yıllar geçtikçe değerini İstanbul ortalamasının üstünde artıran, kendi talebini oluşturmuş bir bölge olduğunu belirten Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “Yıllar içerisinde Bağdat Caddesi’nin, hem Avrupa Yakası’nın karmaşasından uzakta hem şehrin merkezinde lüksü yaşadığı ve temel ihtiyaçlarını karşıladığı sosyokültürel olarak cazibe merkezi haline gelmesinde AYİDER’in 60 yıldır bu bölgede inşaat yapan üyelerinin katkısı büyüktür” diye konuştu.
Ancak kentsel dönüşümle birlikte Bağdat Caddesi’nin dinamikleri bilinmeden çok fazla konut üretildiğini belirten Tavukçuoğlu, “Arz, talebin önüne geçti. Konut fazlalığının diğer bir nedeni de kat maliklerinin kendi mülklerini müteahhitlerden daha düşük fiyata satıyor olmaları. Bu da son dönemde konut fiyatlarında yüzde 30’lara varan oranlarda düşüşe neden oldu. Düşüş nedeniyle geçen seneye göre yüzde 10 daha az sayıda konut ruhsatı verildi” şeklinde konuştu.
Bağdat Caddesi’nin köklü oyuncularının satışlar konusunda sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Tavukçuoğlu, “Özellikle bu bölgeyi bilmeyen inşaat firmaları sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bu yüzden ancak doğru lokasyonda, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda doğru projelerle projeler daha hızlı satılabilir hale gelebilir. Caddede proje geliştiren köklü oyuncular ise yapsatçı oldukları için bölgenin ruhuna uygun konut üretebiliyorlar ve finansman modellerini bu doğrultuda şekillendirebiliyorlar” dedi. Tavukçuoğlu, bölgede 100 civarında olan müteahhit firma sayısının son yıllarda 500’ü bulduğunu belirterek, “Firma işi almak için hak sahibine olması gerekenden fazlasını taahhüt ediyor. Sonra da kazanmak için fiyatı yükseltiyor. Caddeye paralel bölgede hak sahibine yüzde 70 pay verilirken, şimdi bu yüzde 85’i buldu” şeklinde konuştu.
Bölgedeki sahile yakın ve direkt cadde üzerindeki konutlarda birim satış değerinin manzara, kat durumuna göre 12 bin lira ile 14 bin lira arasında değiştiğini dile getiren Ekinci, “Bölgede dönüşüm sürecine giren eski yapı stoku değerlendirildiğinde, eski binalarda yer alan konutların kiralama açısından çok talep görmediği tespit edildi. Bölgede daire satın alımlarında net-brüt alan farkı da önemseniyor. Ortalama 100 metrekare net kullanımlı ve 2+1 tipindeki daireler daha fazla talep görüyor” ifadelerini kullandı.
TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketi uzmanı Delal Ekinci, “Caddeye yakın konumda yer alan, yeni binalardaki konutların metrekare satış fiyatları yaklaşık 10-12 bin lira aralığında seyrediyor. Yaklaşık 100-110 metrekare dairelerin ise aylık kirası 3 bin 500- 4 bin lira. Bağdat Caddesi’nden minibüs yoluna ve tren yoluna doğru gidildikçe, metrekare satış fiyatlarının 8 bin 9 bin 500 mertebelerine, kiraların ise 3 bin liraya geldiğini görüyoruz” dedi.
Bağdat Caddesi dönüşüm atağında