Bugün yayımlanan Resmi Gazete ile 7061 sayılı Torba Kanun kabul edilmiştir. Birçok konuda düzenlemeler içeren Torba Kanun’un Gayrimenkul ile ilgili kısımları önemli değişiklikler içeriyor.
Av.Ali Güvenç Kiraz Torba Yasa ile gayrimenkulde değişen maddeleri değerlendirdi.
1-Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Kanunu’nun bazı maddeleri değiştirilmiştir. Buna göre;
a)Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personelin kullandığı kamu konutları dışındaki konutların satılması yasal hale getirilmiştir. Kat mülkiyeti kurulmuş kamu konutları bağımsız bölümler halinde kurulmamış olanlar bir bütün olarak üzerindeki yapılarla birlikte satılabilecek. Mevcut bağımsız bölümlerin satışında bu kamu konutlarında oturan personele öncelikli satın alma hakkı getirilmiştir.
b)26.04.2012 tarihi itibariyle belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait Tarım arazilerini 30.03.2014 tarihi itibariyle en az 3 yıldan fazla süredir tarımsal amaçla kiralayan ve kira sözleşmesi devam edenler 1 yıl içerisinde başvurmak kaydı ile ve tespit edilen bedeli itirazsız kabul etmek kaydı ile hak sahibi olacaklardır. Tarımsal amaçlı yapılar ve konutların satışı da bu şekilde olacaktır.
c)Turizm alanlarında yapılan kıyı tahsisleri dahil olmak üzere irtifak hakkı tesis edilen veya kullanma izni verilenlerin izin süreleri borçları olmamak, dava açmışlarsa feragat etmek kaydı ile 49 yıl uzatılabilecektir.
d)Bedelsiz olarak devredilen veya süresiz kullanma izni verilen kamu taşınmazlarına ilişkin yatırımı süresi içerisinde gerçekleştiremeyenlere 31.12.2017’ye kadar başvurmak kaydı ile 2 yıl daha süre verilmiştir.
2-Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanun’da yapılan değişiklikle; ortak kullanım alanları olarak planlanan alanlarda toplulaştırma çalışmaları süresince tarımsal faaliyette bulunmak özel arazi toplulaştırması yapan kuruluşun iz<nine bağlı hale gelmiştir.
Arazi toplulaştırması projesinin uygulamasında miras kaynaklı veya başka elbirliği (iştirak) mülkiyetini paylı (müşterek) mülkiyete çevirme işlemini uygulayıcı kuruluş resen yapacaktır. Paylı mülkiyet listelerini doğrudan tapuya tescili sağlanacak ve bu işlemlerle ilgili vergi, harç alınmayacaktır. Toplulaştırma sırasında ortaya çıkabilecek hisse hatalarını da uygulayan kurum düzeltecektir.
3-5520 sayılı Kurumlar Vergisinde değişiklik yapılarak; Gayrimenkul alım-satım işi ile iştigal etmeyen şirketlerin (gayrimenkul alım-satım işi ile iştigal eden şirketlerin bu muafiyeti hiç olmamıştır) en az 2 yıl aktiflerinde tutmuş oldukları gayrimenkulü sattıkları takdirde elde edilecek karın %75’in de yapılan istisna %50’ye indirilmiştir. Bu şirketlerin aktiflerinde bulunan gayrimenkulleri satmaları halinde artık daha fazla vergi yükü ortaya çıkmaktadır.
4-Gayrimenkul sermaye geliri elde edenler açısından her yıl sonunda elde edilen gelirin götürü usulünü seçenler için yapılan indirim oranı %25’ten %15’e düşürülmüştür. Buna göre kira geliri elde edenler %10 daha fazla vergi ödeyeceklerdir.
5-Emlak Vergisi Kanununa göre 2018 yılı için takdir edilecek olan Emlak vergisi oranı 2017 yılı için belirlenen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerinin en fazla %50’si ile sınırlandırılmıştır. Bu kapsamda bu yıl içerisinde ciddi spekülasyonlara sebebiyet veren ve bazı ilçelerde %300 civarı artış oranlarının yaşandığı Emlak Vergisi artışına bir sınır getirilmiştir. Bu kapsamda birçok dava açılmış olup Vergi Mahkemelerinin büyük ihtimalle bu sınırı dikkate alarak bir karar oluşturacaklarını düşünmekteyiz. Ayrıca yeni düzenleme ile 2019,2020 ve 2021 yıllarına ait artış oranları da bir önceki yıla göre belirlenen bedelin en fazla %50’si olma sınırını aşamayacaktır.
Torba Yasa ile emlak sektöründe neler değişti