2018 yılının inşaat sektöründeki haritasını çizen Habertürk yazarı Esin Tümer bu günkü yazısında Ankara’yı ele aldı. “Sektör, sağlıksız yapıların yerine yapılacak modern yapılarla şehrin daha çok yabancı yatırımcıyı çekecek. Ankara, 20 yıl daha konut ve ofis piyasasında hareketlilik bekliyor.” diyen Tümer, farklı inşaat firmalarının yöneticilerin fikirleri ile yazısını tamamlıyor.
Yılsonu satışlarında, dövizdeki dalgalanmaların, alıcıların kararlarında zorluk yarattığını belirten YP İnşaat YKB Osman Cem Çankaya, buna karşın “fark yaratanların” süreçten kazançla çıktığını ifade etti.
Çankaya, her işte olduğu gibi inşaat sektöründe de sıradanlıktan kurtulan, talebi araştırıp ona göre çözüm sunanların büyüme süreçlerini devam ettirebildiklerini vurguladı.
Bekaş İnşaat, ODTÜ ormanlarına komşu Çiğdem’de, kentsel dönüşüm hareketi başlattı. Projenin dönüşümün simgesi olacağını söyleyen Bekaş İnşaat YKB Bekir Karahasanoğlu, “Projemiz sadece Çiğdem’de değil, yakın lokasyonlarda ömrünü tamamlayan çok katlı binalar da bizi takip edecek. Günümüz şartlarını karşılamayan binalar yerini yaşanılabilir yapılara bırakmak zorunda” dedi.
Ankara’ya Regnum Sky Tower İş Merkezi’ni kazandıran OP Grup YKB Ünal Pala, içinde sosyal donatı alanları, iş trafiğini hızlandıracak otopark, toplantı salonları, gösteri merkezleri gibi unsurların bulunduğu yeni ofislerin yabancıların da ilgisini çektiğini belirtti. Yabancı yatırımcıların sayısında artış olduğunu belirten Pala, “Modern yapılar yabancıların kente gelişine de ciddi katkı sağlıyor” dedi.
Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, sektörde, yabancı kaynaklı alımların kısmen de olsa Ankara inşaat pazarına yansıdığını belirterek, şunları söyledi:
“Yabancıların ülkemizde gayrimenkul yatırımı yapması çok ciddi döviz geliri anlamına geliyor. Kısa süre önce teslim ettiğimiz Besa Kule, Kule EVO gibi projelerimizde de yabancı talebi artmaya başladı. Bu oranın yakın gelecekte daha da artacağına, inanıyorum.”
ICK Yapı YKB Cemal Kuru, Başkent’in artık Çankaya ve Keçiören’e sıkışıp kalan bir kent olmadığını, son 10 yıldır yeni ve çok önemli lokasyonların oluştuğunu kaydetti.
“İş dünyasının ve özellikle de Anadolu’nun kalbi artık Ankara’da atıyor” diyen Kuru, “Ankara önümüzdeki yıllarda kabına sığmaz duruma gelecek. Bu nedenle Ankara en az 20 yıl daha bu hızla konut ve ofis üretmeli” diye konuştu.
Esin Tümer-Habertürk
Başkent Ankara’da 20 yıllık dönüşüm seferberliği başladı