Türkiye’de 1979 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren ve bünyesinde Sunny, Jumbo gibi markaları barındıran Atmaca Şirketler Grubu, Bahçeşehir Göleti’yle ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Atmaca Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, gölete şimdiye kadar hukuksuz çivi bile çakmadıklarını kaydetti.
İmar planlarının onaylandığını ve artık bu doğrultuda ilerleyeceklerini belirten Atmaca, “Eski planla olan 5-6 bin metrekarelik inşaat alanından fazla ilerlemedik. Proje tamamlandığında Bahçeşehir Göleti altyapı ve peyzaj çalışmalarıyla birlikte 2 kat daha büyüyecek. Toplam 430 bin metrekarelik gölette peysaj düzenlemelerine mevcutta 160 bin metrekarelik alan ayrılıyordu. Yeni planlama ile insan boyundaki yeşil kısımlar düzenlenerek ve yollar yapılarak 140 bin metrekare daha kazandırılmış olacak. İnsanlar bunu görmek istemiyor. Başakşehir Belediyesi kendi mülkü olan 60 bin metrekareyi de kamu kullanımına hediye etti. Bizim ihale ile düzenleyeceğimiz alan ise 49 bin metrekare. Kalan 20 bin metrekarelik arsalar farklı şahıslara ait. Üzerinde restoran ve çay bahçesi gibi işletmeler mevcut. Bizimle ilgisi yok.” diyerek bölgedeki mülkiyet durumuna açıklık getirdi.
Atmaca, “Bahçeşehir Göleti’nde yüzde 5 imar hakkı kullanılabiliyor. Eski plana baktığımızda rekreasyon alanı yüzde 5’lik dilime denk geliyordu. Yeni planla birlikte değişikliğe gidildi. Yüzde 5’lik dilime denk gelen 11.500 metrekarelik alan göletteki yaklaşık 50 bin metrekarelik alanın içinde toplandı. Gölette emsal kesinlikle artmadı ve bina yüksekliğinde değişim olmadı. 0.23 inşaat alanı aynı kaldı. Sadece ticari üniteler tek bir yerde toplanarak yeşil alanın bir arada olması ve daha fonksiyonel kullanımı tercih edildi. Öyle ki Bahçeşehir Göleti’nde büfe yapımına dahi izin verilmeyecek. Hukuksuz bir iş yapmıyoruz. Hukuki kargaşaların doğrultusunda aksiyon aldık. Daha önce 1 ay ve 15 gün olmak üzere 2 kere durdurma kararı çıktı. Bunları uyguladık. Ama bu parsel ile ilişkisi olmayan ama bitişikte yer alan Bahçeaşehir Park projesi de bizim. Orada inşaata devam ediyoruz. Orası ile burası karıştırılmasın.” dedi.
Atmaca, “Göleti, gezi yolları, bahçe mobilyalar, yürüyüş parkurları ve konsept parklarla bölge sakinlerinin kullanımına sunmuş olacağız” dedi. Bahçeşehirpark’ın devamı gibi olacak. Oradan yaşayanlar ve çevredekiler parkın etrafındaki iş yerlerinden alışveriş yapabilecek. Düzenleyip uzatacağımız ve güvenli hale getireceğimiz 1.7 km’de ayrı ayrı yürüyüş ve bisiklet yolları yer alacak. Bu projenin adını da Bahçeşehirpark Cadde olarak planlıyoruz” diye konuştu.
Bahçeşehir Göleti’nin ticari imara açılmadığının altını çizen Adem Atmaca gölette uzun ve orta vadede tapulara konan şerhler sayesinde sonradan yapılaşmanın önüne geçtiklerini söyledi.
Adem Atmaca, “Bahçeşehir Göleti’nde sınırlama sadece alan bazında değil aynı zamanda ticari üniteler de sınırlandırıldı. Burada sadece cafe, restoran ve mağaza gibi hafif ticari ünitelere izin verilecek. Bölgenin fonksiyonları net olarak belirlendi. Yüzde 5’ten daha fazla alanı kaplayan tek blok yapılamaz. Bunların da ötesinde, yine biz Bahçeşehir Göleti’ni korumak adına bir ilke imza attık. İleride bu ticari ünitelerin sahiplerinin birleşip gölete yeni bir plan başvurusunda bulunma ihtimalinin de önüne geçtik. Bu nedenle ikinci bir plan başvurusunda sadece yeşil alana izin verilmesini sağladık. Biz kötü niyetli yatırımcı olmuş olsaydık göletin içine de inşaat yapardık. Ancak biz bunu hiçbir zaman düşünmedik. Gölete yapmadık. Yan parsele kendi parselimizi ekledik.” dedi.
İhaleyi Başakşehir Belediyesi’ne 103 milyon TL’lik arsa payı teklif ederek kazandıklarını hatırlatan Atmaca, buna ilaveten1.5 kilometrelik derenin ıslah çalışmalarının Atmaca Gayrimenkul’ün yüklendiğiklerini kaydetti. inşaat yatırımı olarak 125 milyon TL’lik bir bütçe yaptıklarını söyleyen Atmaca, “Arsa ve yatırım maliyetimizle birlikte 240 milyon TL’lik bir bütçe ayırdık. Çalışmalar sonucunda gölet 2 katı büyüyecek” dedi.
Atmaca, “11 bloklu projede 3 tane daha başlayacağız. İnşaatın yüzde 40’ına geldik. Satışlarda ise yüzde 70’i geçtik. 120 bağımsız birim var. 1070 metrekare olan eski yürüyüş yolu 1700 metrekareye çıkarıldı. Toplamda 430 bin metrekare peyzaj alanının 160 bini kullanılıyordu. Bizim eklediğimiz peyzaj alanıyla iki kat büyüdü. Mevcut gölet alanı kadar yeni bir alan kazandırıldı. 49 bin metrekarelik alanın sadece 11 bin 400 metrekaresi inşaat alanı olarak kullanılacak. Bunlar 1-2 katlı olacağı için inşaat alanı da bu kadar olacak. 70-80 markalı bir planlama düşünüyoruz. İnşaatın yüzde 40’ı, satışın ise yüzde 70’i tamamlandı. Ağustos 2018’de açılış planlıyoruz. Metrekare fiyatını 15-17 bin TL bandında tutuyoruz.” dedi.
“İşin kendisinden pişmanlığım yok, yaptığımız işten emindik ve tecrübe kazandık” diyen Atmaca sözlerini şöyle sürdürdü:
Konut bloğunun ismine Bahçeşehir Park, ticari binaların ismine ise Bahçeşehir Park Cadde olarak karar verdik. Bu yıl ağustos ayında göletteki dükkanları açmayı düşünüyoruz ağırlıkla yeme içme üzerine olacak. Ticari birimlerin metrekare fiyatları 17 bin TL’den, konutların ise metrekare fiyatları 7 bin 500 TL’den başlayacak.
Hüseyin Belibağlı-Emlaknews.com.tr
Atmaca, Bahçeşehir Göleti’nde yeşil alanı ikiye katladı