Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom tarafından inşa edilecek Akkuyu NGS, bin 200 megavatlık 4 üniteden oluşacak.
Akkuyu NGS projesinin yüzde 35-40’lık kısmında yer alacak Türk şirketlerinin, milli ekonomiye 6-8 milyar dolar arasında katma değer sağlayacağı hesaplanıyor.
Mersin’deki Akkuyu NGS 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul’un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.
Yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacak Akkuyu NGS’nin üretimi, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak.
Ayrıca bölgedeki istihdamı artıracak Akkuyu NGS inşaatında, en yoğun döneminde yaklaşık 10 bin kişi çalışırken, işletme aşamasında ise yaklaşık 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak.
İlk ünitesinin 2023’te elektrik üretimine başlaması planlan Akkuyu NGS’nin diğer ünitelerinin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor.
Öte yandan, Akkuyu NGS’de çalışmak için Rusya’da eğitim alan 248 öğrenciden, 6,5 yıllık eğitim sonunda mezun olan 35’inin bu aydan itibaren projede görev alması bekleniyor.
Hükümetler arası Akkuyu NGS anlaşması, Türkiye ile Rusya arasında 2010’da imzalanmıştı.
AA
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli yarın atılıyor