Türkiye gayrimenkul piyasası zaman zaman daralma dönemlerinden geçse de yükselişini sürdürüyor. İstanbul’un her ilçesi ayrı ayrı gayrimenkul yatırımında değerini katlamaya devam ediyor. Antalya’dan Trabzon’a, Yalova’dan Bursa’ya kadar pek çok il ise başta yabancı yatırımcı olmak üzere dikkatleri çekiyor. 2017 yılında yabancı yatırımcılar Türkiye genelinde 22 bin 234 konut aldı. Yabancıların da konut yatırımlarında ilk sırayı İstanbul alıyor. İstanbul’dan yıl içinde alınan toplam konut sayısı 8 bin 182 oldu. İstanbul’u 4 bin 707 toplam konut satışıyla Antalya takip etti. Bursa ise yabancıya 1.474 konut satışıyla Antalya’nın ardından gelirken, Yalova 1.079, Trabzon da 978 toplam satışlarıyla sıralamada yer alıyor.
Konut sahibi olmak isteyenler, yatırımcılar artık gayrimenkul alımlarını sadece İstanbul eksenli yapmıyor. Türkiye’nin gelişen her şehri, gayrimenkul ediniminde de öne çıkıyor. Uygun fiyatlar, kira getirisi, gelişim potaniyeli derken; Anadolu’nun her şehri konut alıcısına fırsatlar sunuyor. Aynı zamanda markalı konut geliştiriciler de bu bilinçle Adana’dan Gaziantep’e; Denizli’den Elazığ’a kadar onlarca şehirde konut üretiyor. Son yıllarda gayrimenkulün yeni gelişim hattı olan pek çok Anadolu ili, Türkiye ortalamasının altındaki geri dönüş süreleriyle de sektörde büyük sürpriz yapıyor.
Adana, hem yeni konut arzında, hem de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlı yürütüldüğü kentlerden olarak dikkat çekiyor. Kent genelinde 9 noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojileri kullanan Endeksa.com’un verilerine göre Adana‘da ortalama değerlerle konutların brüt alanı 159 metrekare, birim satış fiyatı metrekare bazında 1.625 lira, konut fiyatı ise 255 bin lira. Yatırımın ortalama geri dönüş süresi ise 18 yıl. Adana‘da ortalama kira ise 1.142 lira olarak uygulanıyor.
Yeni konut ihtiyacı her geçen gün artan Gaziantep, markalı konut geliştiricisinin de gözde illeri arasında. Kentsel dönüşüm çalışmalarının da uygulandığı şehirde, dönüşüm ağırlıklı olarak merkeze bağlı Şahinbey ilçesinde sürdürülüyor. Kent genelinde ise kentsel yenileme projeleri ilgi görüyor. Gaziantep‘de ortalama değerlerle konutların brüt alanı 163 metrekare iken, metrekare birim satış fiyatı ise 1.525 TL, konut fiyatı da 247 bin lira olarak dikkat çekiyor. Şehirde konut yatırımının geri dönüş süresi ortalaması de 18 yıl. Kira değeri ise ortalama 1.146 lira.
Önemli sanayi kentlerinden Kocaeli son dönemde yapılan ulaşım ve yatırım projeleriyle gayrimenkul yatırımında da öne çıkıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu gibi ulaşım projeleri ile Bilişim Vadisi, Sağlık Kampüsü ve Organize Sanayi Bölgesi gibi yatırım projeleri kentin gelişimini sağlayan unsurlardan. Endeksa.com verilerine göre Kocaeli’de, son 3 yıllık değer artışında Karamürsel, Kandıra, Derince, Gebze, Başiskele bölgeleri öne çıkıyor.
Kocaeli genelinde son 3 yılda konut fiyatları yüzde 53 oranında artış gösterdi. Şehirde ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.875 lira olurken, ortalama konut fiyatı 239 bin lira.
Son 5 yıldır konut geliştiricilerin merkezlerinden Denizli’de konut fiyat artışları devam ediyor. 2017’de REIDIN Emlak Endeksleri Raporunda pek çok kez öne çıkan Denizli, farklı sektörlerin gelişim noktası olması özelliğiyle, yeni bir nüfusu da bölgeye çekiyor.
Zingat.com Bölge Raporu’na göre, Denizli satılık konut piyasasında değerleniyor. Şehirde ortalama konut metrekare fiyatı 2 bin liraya, konutta ortalama fiyat 246 bin liraya kadar çıkıyor.
Dünya gayrimenkul sektöründe fiyat artış hızı ivme kazanan şehirler arasında yer alan İzmir, yatırımcıların yeni gözdesi. Markalı konut geliştiricilerin uzun süredir yatırımlarını hayata geçirdiği şehirde, yeni arz ihtiyacı da devam ediyor.
İzmir genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin liraya yaklaşırken, ortalama konut fiyatı ise 337 bin lirayı aşıyor. Yine şehirde ortalama kira 1.430 lira iken, konut yatırımının geri dönüş süresi ise ortalama 20 yıl.
Endeksa.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Görkem Öğüt, İzmir’in son 3 yıldır her yıl yüzde 5 ve üzerinde net göç hızı olan bir şehir olduğuna vurgu yaparken, “Bu da gayrimenkul fiyatlarında artışa sebep oluyor. İzmir şehir merkezinde kentsel dönüşümün etkisiyle Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka konut yatırımında öne çıkan bölgeler. Ulaşım projeleri ve doğal güzellikleriyle de öne çıkan bölgede gayrimenkul fiyatlarının artış gösterdiğini görüyoruz. İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu ile İstanbul-İzmir arasının 3.5 saate inmesiyle sahil şeridinde Urla, Çeşme, Seferihisar ve Güzelbahçe’de konut ve arsa fiyatlarında artış görülüyor. İzmir’de arsa-arazi yatırımı yapılan ilçelerin başında ise Çeşme, Urla, Güzelbahçe Karaburun, Kemalpaşa, Torbalı, Menemen ve Seferihisar geliyor” diye konuştu.
İç Anadolu’nun gözde merkezlerinden Konya, son yılların gayrimenkul piyasasını da hareketlendiriyor. Bölgede pek çok markalı konut geliştirici yeni projeler geliştiriyor. Geliştiriciler, projeleri sadece konut odaklı değil, ticari alanlar, AVM’ler, otel yatırımları gibi donatılarla çeşitlendiriyor.
Zingat.com Bölge Raporu’na göre, gayrimenkul geliştiricilerin yakından takip ettiği Konya’da ortalama konut fiyatı maksimum 180 bin lirayı görüyor. Konya satılık konut piyasasında son bir yılda yükselişini sürdürürken, ortalama konut metrekare fiyatı ise 1.436 lirada seyrediyor. Bölgedeki fiyat artışında üniversite de önemli bir etken. Türkiye’nin büyük üniversitelerinden birine sahip olan Konya, öğrenci hareketiyle yukarı yönlü ivmesine devam ediyor.
Zingat.com Yatırım Rehberi verilerine göre, Konya’da satılık konut fiyatı en çok artan bölgelerin başında Beyşehir ve Akşehir geliyor. Beyşehir’de satılık konut metrekare fiyatı 1.059 lira olurken, Akşehir’de 1.008 lira.
Duygu Erdoğan/Milliyet
Markalı konutta Anadolu sürprizi