Konu ile ilgili açıklamada bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Dört yılda bir cadde ve sokak rayiçlerini belirleyen takdir komisyonları geçen yıl, 2018 yılı için asgari metrekare değer takdirleri yapmışlardı. Yapılan düzenleme ile, 2018 yılı için takdir edilen değerlerin, 2017 yılında uygulanan değerin %50’sini aşmayacağı belirlendi. Bu oran bazı belediyeler tarafından üst sınır kabul edilince emlak vergilerindeki artış yüzde 50’ye yaklaştı” dedi.
Örnek olarak birkaç cadde belirten Özelmacıklı “Örneğin Beşiktaş Barbaros Bulvarında 2017 rayiç değer 6727-TL’den, 2018’de 10090-TL’ye, Bakırköy İncirli Caddesinde rayiç değer 2017’de 2242-TL’den, 2018’de 3363-TL’ye, Üsküdar Bulgurlu Caddesinde 2802-TL’den, 4204-TL’ye yükseldi. Her taşınmazın topraktaki pay oranı yani arsa payı da bu değerden etkilendi. Konutlardaki emlak vergileri de yükselmiş oldu” dedi.
Emlak vergisine esas değerlerin gayrimenkulün geliştirme ve yönetim sürecinde çok etkili olduğunu belirten Özelmacıklı “İmar barışında ödenecek olan yapı kayıt belgesinden, tapu harçlarına, veraset ve intikal vergilerinden, konut teslimlerindeki KDV oranına hatta emsal kira bedeline kadar pek çok husus emlak vergi değerine bağlı. Emlak vergisi Büyükşehirlerde ise % 100 artırımlı uygulanıyor. Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi ise, arsasının veya arsa payının vergisinden de az olamıyor. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl uygulanıyor” dedi.
Altın Emlak Genel Müdürü, “Hiçbir geliri olmayanlar, gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanlar ayrıca gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması halinde emlak vergisinden muaftır” dedi.
Zamlı emlak vergisinde son hafta