Sina Afra Ferenbahçe Yönetimi’ne bağımsız üye olarak atandı…
Fenerbahçe Spor Klübü’nün Başkanlığı’na seçilen Ali Koç, oluşturduğu yeni yönetimde gayrimenkul dünyasının yakından tanıdığı Sina Afra’yı ve Gürel Aydın’ı bağımsız yönetim kurulu üyeliklerine atadığını duyurdu.
Yapılan açıklamada şöyle dendi:
Mehmet Sina Afra, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ahmet Vefa Küçük’ün görevinden ayrılmasıyla boşalan üyeliğe, kalan süresini tamamlamak ve yapılacak ilk Genel Kurulda pay sahiplerinin onayına sunulmak üzere ve
Gürel Aydın, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Karacan’ın görevinden ayrılmasıyla boşalan üyeliğe, kalan süresini tamamlamak ve yapılacak ilk Genel Kurulda pay sahiplerinin onayına sunulmak üzere Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak Yönetim Kurulumuzun 529 sayılı kararı ile seçilmişlerdir.
Fenerbahçe klübü ile yakın bir ilişki içinde olan Afra, 15 yaşındayken beri fanatik bir Fenerbahçe taraftarı. Bu yaşlarda kendisi için Fenerbahçe’nin futbol maçının en önemli hafta sonu aktivitesi olduğunu ifade eden Afra, “İstanbul’daysam hep gitmeye çalışırdım. 6 saat kuyruğa girdiğimi hatırlıyorum. Bugün böyle bir şey yok. Bugün 15 yaşındakilerin büyük bir çoğunluğu futbol maçına gideyim diye yanıp tutuşmuyor.”diye konuşuyor.
Bugün taraftan kitlesinin büyük bölümünün e-sporla uğraştığını hatırlatan Afra, Fenerbahçe e-spor takımının başkanlığını da yapıyor. Afra, Emlaknews.com.tr’de yayınlanan habere göre 2016 yılında e-spor takımını kendileri kurduğunu dile getiriyor.
… Bunu kuran da 1907 Fenerbahçe Derneği. Bunu neden dernek kuruyor? Derneğin öyle bir geçmişi var. Fenerium’u da kurmuşlar, kulübe aktarmışlar. Erkek basketbol takımına destek vermişler sonra kulübe aktarmışlar. Dernekle Fenerbahçe arasında da bir sözleşme var. Fenerbahçe ismini kullanabiliyoruz. Kâr kalırsa da kulübe veriyoruz. 2017 yılının Ocak ayında biz ilk kış sezonumuzu oynadık. Orada yarı finalde elendik.
Yaz sezonu daha önemli çünkü yaz sezonunda kazanan Dünya Kupası’na gitmeye hak kazanıyor. Türkiye büyük finali yaz sezonunun finali oluyor. Orada kazandık finali. Sonra Dünya Kupası’na gittik ve son 16’ya kaldık.
Son 16’ya kaldığımızda maçlarımızı canlı olarak YouTube ve Twitch üzerinden 52 milyon kişi izliyordu. Yani çubuklu formayı 52 milyon kişi aynı anda seyretti. Bu dünyada televizyon yok. Bunların büyük bir bölümü Güneydoğu Asya’dan geliyor. Kore, Çin, Tayvan gibi yerlerde bu olay çok daha büyük.
Bugün gençlerin sporu ama aynı zamanda geleceğin sporu. Çünkü oynayan kitle 14-24 yaş ağırlıklı. Futbol ve basketboldan sonra en çok izlenen spor dalı. Profesyonel ligler var, bizim amacımız da gençlerin sahiplendiği bir alanda Fenerbahçe’yi kullandırmak. Biz profesyonel olarak düzenlenen e-spor turnuvalarında bir takım sahibi olmak istiyoruz. Bugün 3 takımımız var. Belki bu sene 4 takım olacak. Önümüzdeki sene 6-7 düşünüyoruz. Ve dünyada en çok e-spor takımına sahip spor kulübü olmak istiyoruz. Eğer Fenerbahçe bir gün Çin’de forma satacaksa bu futbolla değil e-sporla olacak.
Ben şuna da inanıyorum, e-sporda olmayan bir spor kulübü, 15 sene sonra bir spor kulübü olmaktan çıkacak. Şu an istediğimiz noktadayız.
Bahçeşehir, Doğuş ve Koç Üniversitesi’nde e-spor ile ilgili dersler verilmeye başladı. 30 sene önce basketbol için nasıl burs veriliyorsa üniversitelerde, şimdi de e-sporun dönemi başlıyor. Daha e-sporun ekonomisi oluşmadı. Menajerlik hizmeti veren bir şirket var. E-spor hukukuyla ilgilenen 4 ya da 5 avukat var. E-spora özel ajans hizmetleri veren belki 2 tane ajans var. Her hafta sonu tek bir maça 200-300 bin kişinin baktığı bir sektörden bahsediyoruz.
Bu oyunun bir de sahibi var. Futbolun ya da basketbolun sahibi yok. Federasyon çok daha fazla sahipleniyor. League of Legends, Riot Gam es’e ait. Wolfteam, NetMarble’a ait. 2 sene içinde bugünkünün 10 katı bir büyüme olacak. Oyun şirketlerini yüzlerce milyonluk bir pazar olarak görüyorum.
Emlaknews.com.tr
Evtiko’nun sahibi Sina Afra Fenerbahçe Yönetimi’ne atandı