Ahmet Hattat’a ait olan ve yaklaşık 30 yıldır türlü badirelerle boğuşan natamam Ankara Büyük Çankaya Oteli, 22. İcra Müdürlüğü tarafından son olarak 21 Ağustos 2015 tarihinde icradan satışa çıkarılmıştı. 35 katlı otel ve alışveriş merkezi inşaatına o zaman 318 milyon TL muhammen bedel ile 159 milyon TL talep edilmişti.
Aradan 3 yıl geçtikten sonra Aymet Çankaya Turizm ve Ticaret A.Ş.’ye ait olan ve Çankaya Kazım Özalp Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi (eski Köroğlu Caddesi) ile Kızkulesi Sokak yer alan gayrimenkul, 237 milyon 385 bin 862 TL’den yeniden icradan satışa arz edildi.
İlk satış 25 Eylül 2018 günü saat 14.30 – 15:00 arasında Ankara Adalet Sarayı Dışkapı Ek Hizmet Binası Yanı’ndaki 2 Nolu Mezat Salonu’nda yapılacak. Gayrimenkul, makus talihine yenilip satılmazsa 2. satış 26 Ekim 2018 günü aynı yer ve saatte tekrarlanacak.
Otel ve AVM inşaatının üzerinde bulunduğu arsa 11 bin 300 metrekarelik alana sahip bulunuyor. Taşınmaz tapuda “harap bağ” olarak görünüyor ama üzerinde 9,50 metre, 50 metre ve 110 metre yüksekliğinde 3 ayrı yapı kütlesi alıyor. A ve B bloktan oluşan na-tamam otel ve ticaret merkezi kompleksi birbiriyle bağlantılı iki ayrı bağımsız bölümden oluşuyor. Kaba inşaatı tamamlanmış ve ince inşaat işlerine başlanan bina yıllardır boş olarak bekliyor.
Bodrum zemin ve üst katlarda kullanılacak kapalı inşaat alanının en fazla 41 bin 200 metrekareyi aşamayacağı yapının ilave haklarla A blokta 39.046 metrekarelik, B blokta da 29.657 metrekare olmak üzere toplamda 68 bin 703 metrekarelik kapalı alan inşa edilebiliyor.
Ancak binaya alınan 1999 tarihli ruhsata göre 2 yıl içinde inşaata başlanmadığı ve 5 yılda da tamamlanmadığı için geçerliliğini kaybetmiş bulunuyor.
Yapılırken tepesinde vinç unutulması ile bilinen Ankara’daki Büyük Çankaya Oteli Çankaya Köşkü’ne, diğer bakanlıklara ve Ankara’nın merkezi bölgelerine yakınlığı gibi birçok avantaja sahip bulunuyor.
12 Eylül 1980 İhtilali’nden sonra Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’in, 1982 yılında, ‘Başkent’e 5 yıldızlı otel yapılsın’ talimatıyla yapılan ve inşaat esnasında tepesinde vinç unutulan otelin bulunduğu bölge için zamanın Ankara Belediye Başkanı Atom Karınca’ lakaplı Süleyman Önder’in belirlediği arazi ve etrafındaki 17 evle ilgili geçmişte kanun çıkartılmıştı.
Onlarca insanın evsiz kalmasını istemeyen Ahmet Hattat, evlerin tam ortasında bulunan 12 bin metrekarelik arazinin bu iş için yeterli olduğuna Kenan Evren’i inandırarak kazıya başladı. Temel 1991’de Murat Karayalçın’ın belediye başkanlığı döneminde atıldı. 1994’te binanın kabası bitti, Hattat’ın da parası kalmadı. Abi kardeş arasında çıkan alacak verecek meselesi yargıya taşındı. Yargı süreci 1997’de sonuçlandı.
2001’e gelindiğinde Ahmet Hattat, gayrimenkullerinin bir kısmını satarak otel inşaatına aktardı. Otel binasının alt tarafındaki ‘Papazın Bağı’nın sıt alanı olması nedeniyle yeni bir mahkeme süreci başladı.
105 milyon dolar harcanan otel için sivil toplum örgütleri dava açtı. Danıştay, ‘devam’ kararı ver ama borçlar ödenemediği bina 2011’de icradan satışa çıkarıldı. Üzerinde unutulan vinç nedeniyle bina, “Vinçli Otel” diye anılırken vinç zamanın cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2010’daki talebiyle kaldırılmıştı.
Emlaknews.com.tr
Ahmet Hattat’ın Ankara Büyük Çankaya Oteli yeniden icrada
Ahmet bey zararın neresinden dönerseniz kardır …