Tesisin yıl sonunda tam kapasiteyle çalışacağını anlatan Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, “Tesisler kademe kademe devreye girip tam kapasiteyle çalıştığında gübre ihtiyacının 350 milyon dolarlık kısmını karşılayacak, aynı zamanda da 270 milyon dolarlık kobalt, çinko ve bakır üretimi sağlayacak. Bu sayede toplam 620 milyon dolarlık bir ithalatı ikame etmiş olacağız” dedi.
Hızlı bir şekilde bu tesislerin tamamlanması için çalıştıklarını aktaran Mafa, “Üç yılda tesisler yapıldı. Çok kısa bir sürede bu tesisleri tamamladık. Hali hazırda devreye alma çalışmaları devam etmekte. Toplam 1.2 milyar Euro üzerinde bir yatırımı tamamladık. Mardin, işsizliğin en yoğun olduğu bölgelerden biri, diğer yatırımlara da öncülük edeceğimizi umuyorum” dedi.
Son 3 yıldır inşaat tesislerinde 285’i yabancı mühendis olmak üzere 5 bin kişinin görev aldığını anlatan Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, “İşletme aşamasına geçtiğimizde de bin 250 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacağız. Çevremizde oluşturacağımız eko sistemle 25 bin kişi işsizlikten kurtulacak. Fabrikanın yaratacağı 25 bin kişilik eko sistem kentin işsizlik oranının önemli ölçüde azaltacak” dedi.
Kayışoğlu, ham maddenin yüzde 90’ının yurtiçinden sağlanacağını belirterek, tesisin ihtiyacı olan elektriği de kendisinin üreteceğini ifade etti. Kayışoğlu, “Entegrasyon açısından gübre fabrikamız, ham maddeleri aynı yerde üretilen Türkiye’deki tek tesis, dünyada da ender örneklerden bir tanesi” diye konuştu.
Cengiz Holding’in 1.2 milyar Euro’luk yatırımında geri sayım