Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışında gerek vatandaştan gerekse iş dünyasından gelen itirazları dikkate aldı ve yönetmelikte birtakım değişikliğe gitti. Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda yapının tamamı için yeni yönetmelikte de komşu onayı şartı korundu. Ancak yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunan yapılarda aykırılık tek bir malike aitse komşu onayı aranmayacak. Ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı yapılacak. Yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise bu durumda da yapının tamamı için belge düzenlenecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışında iş dünyasından gelen itirazları da dikkate aldı. Daha önce otel, hastahane, fabrika ve alışveriş merkezi gibi yerlerde barışın maliyeti de yüksek oluyordu. Yeni düzenlemeyle buradaki bedel düşürüldü. Av. Ali Güvenç Kiraz, “Yeni düzenlemede bedel hesaplanırken artık yapı yaklaşık maliyet bedeli aykırılıktan dolayı meydana gelen alan üzerinden hesap edilecek” dedi. Karar iş dünyasında da sevinçle karşılandı.
Yapı Kayıt Belgesinin alınmasından hemen sonra ve istenirse eğer maliklerin yüzde yüz onayı şart olan kat mülkiyetine geçiş aşaması olan yeni mimari proje, belediyeden alınan terklere ilişkin belge, yeni yönetim planı ve LİKAB tarafından düzenlenecek zemin tespit tutanağı süreçlerinde mimari projeyi hazırlayan mimar ve zemin tespit tutanağını hazırlayan mühendislere birlikte hukuki sorumluluk şartı da getirildi. Ali Güvenç, bu belgelerin yanlış düzenlenmesi halinde bu meslek grubuna hukuki ve cezai yaptırım uygulanacağını söyledi. Yapı Kayıt Belgelerinin e-devlet üzerinden yanlış beyanı halinde ve kesik ödeme var ise duruma uygun yeni Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek. Yine fazla ödeme halinde ise Bakanlık İl Müdürlüğü inceleme yapacak ve düzeltme formu düzenlenerek fazla bedel iade edilecek.
Yeni Şafak
İmar Barışı’nda komşu düzenlemesi