Türkiye’nin ünlü sanayicilerinden Ahmet Hattat, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in isteği üzerine otel yapmak üzere harekete geçti. Ankara Çankaya’da yapılmakta olan Hattat Otel ve AVM için Alman Aareal Bankası’ndan binanın tamamlanması için 2003 yılında 35 milyon dolar kredi alındı. Ancak bu kredinin 9,5 milyon doları kullanıldıktan sonra Fransız dünya devi kontrol şirketi Bureau Veritas’ın vermiş olduğu rapor ile alınan kredi 2004 yılında iptal edildi.
Bunun üzerine Ahmet Hattat, dünya devi Bureau Veritas şirketini mahkemeye vererek 15 yıl sonra haklı olduğunu kanıtlayarak Bureau Veritas’ı 168 milyon Türk lirası tazminat ödemeye mahkûm etti. Bureau Veritas’ın Türkiye’de bulunan banka hesaplarına ve Türkiye’de müşterisi olan 150 adet büyük şirkete ihtiyati haciz ve haciz emri gönderildi. 23 Ocak 2019 günü saat 14.00’de Ankara 32. İcra Dairesi’nde ihtiyati haciz ve haciz işlemi uygulamaya alındı.
Yapılırken tepesinde vinç unutulması ile bilinen Ankara’daki Büyük Çankaya Oteli Çankaya Köşkü’ne, diğer bakanlıklara ve Ankara’nın merkezi bölgelerine yakınlığı gibi birçok avantaja sahip bulunuyor. Yaklaşık 30 yıldır türlü badirelerle boğuşan natamam Ankara Büyük Çankaya Oteli, Ankara 22. İcra Müdürlüğü tarafından son olarak 21 Ağustos 2015 tarihinde icradan satışa çıkarıldı. 35 katlı otel ve alışveriş merkezi inşaatına o zaman 318 milyon TL muhammen bedel ile 159 milyon TL talep edilmişti. 3 yıl aradan sonra 2018 yılında bina 237 milyon TL’lik etiketle yeniden icradan satışa çıkarılmıştı.
12 Eylül 1980 İhtilali’nden sonra Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’in, 1982 yılında, ‘Başkent’e 5 yıldızlı otel yapılsın’ talimatıyla yapılan ve inşaat esnasında tepesinde vinç unutulan otelin bulunduğu bölge için zamanın Ankara Belediye Başkanı Atom Karınca’ lakaplı Süleyman Önder’in belirlediği arazi ve etrafındaki 17 evle ilgili geçmişte kanun çıkartılmıştı. Temeli 1991 yılında atılan Büyük Ankara Oteli, bir takım şanssızlıklar neticesinde bir türlü tamamlanamadı.
Onlarca insanın evsiz kalmasını istemeyen Ahmet Hattat, evlerin tam ortasında bulunan 12 bin metrekarelik arazinin bu iş için yeterli olduğuna Kenan Evren’i inandırarak kazıya başladı. Temel 1991’de Murat Karayalçın’ın belediye başkanlığı döneminde atıldı. 1994’te binanın kabası bitti, Hattat’ın da parası kalmadı. Abi kardeş arasında çıkan alacak verecek meselesi yargıya taşındı. Yargı süreci 1997’de sonuçlandı.
2001’e gelindiğinde Ahmet Hattat, gayrimenkullerinin bir kısmını satarak otel inşaatına aktardı. Otel binasının alt tarafındaki ‘Papazın Bağı’nın sıt alanı olması nedeniyle yeni bir mahkeme süreci başladı.
105 milyon dolar harcanan otel için sivil toplum örgütleri dava açtı. Danıştay, ‘devam’ kararı verdi ama borçlar ödenemediği bina 2011’de icradan satışa çıkarıldı. Üzerinde unutulan vinç nedeniyle bina, “Vinçli Otel” diye anıldı. Vinç, zamanın cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2010’daki talebiyle kaldırıldı.
Hüseyin Belibağlı-Emlaknews.com.tr
Ahmet Hattat Bureau Veritas’ın alacaklarına haciz koydurdu