Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yurtiçi ve yurtdışından gelen yük gemilerinin, yüklerini boşaltarak buradan İç ve Doğu Anadolu’ya karayolu ile daha hızlı bir şekilde geçişi sağlamak üzere Rize İyidere Lojistik Limanı ve dip taraması projesini geliştiriyor.
Aynı şekilde İç ve Doğu Anadolu’da üretilen ürünlerin bu liman üzerinden deniz yolu ile yurtiçi ve yurtdışına nakliyesinin yüklenecek olan İyidere Lojistik Limanı, 60.000 DWT’lik gemilerin yanaşarak kuru, sıvı ve konteyner gemilerinin kullanmasına olanak sağlayacak. Yapımının 3 yıl sürmesi beklenen inşaatta 250 kişinin çalışması, işletme aşamasında ise 150 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Rize İyidere Lojistik Limanı, konteyner, genel kargo, kuru yük ve ro-ro gemilerine hizmet vermek üzere çok amaçlı olarak planlandı. Liman terminal sahası, Karadeniz sahil yolunun deniz tarafına yapılacak dolgu sayesinde oluşturuldu.
Hazar Mahallesi Fabrika Mevkiinde inşa edilecek olan lojistik limanı konteyner, genel kargo, kuru yük ve ro-ro gemilerine hizmet vermek üzere çok amaçlı planlandı. Limanın terminal sahası Karadeniz Sahil Yolu’nun deniz tarafına yapılacak dolgu alanın üzerine inşa edilecek. Projenin maliyeti 700 milyon TL olarak hesaplandı.
inşa edilecek.
İyidere Lojistik Limanı’nda yetersiz deniz derinliğini artırmak amacıyla 681 bin 121 metrekarelik alanda toplam 3 milyon 405 bin 605 metreküplük dip tarama işlemi gerçekleştirilecek. Projenin inşaat aşamasında dolgu için yaklaşık 19 milyon 322 bin 993 ton anroşman taş ve stabilize malzemenin kullanılması planlanıyor. Projenin inşaatının yaklaşık 3 yıl sürmesi planlanıyor.
İyidere Lojistik Limanı’nın geri alanında; idari binalar, personelin ve limanı kullanılacaklar için sosyal altyapı binaları, gümrük binası, CFS (Konteyner yük alanı) alanı, antrepo alanları, trafo merkezi, atölye, atık alım ve geçici depolama tesisleri, su deposu, geçici yük depolama alanı, liman giriş-çıkış kompleksi, arama (X-Ray) kontrol hangarı kantar ve yakıt ikmal istasyonu yer alacak.Su alanı 750 bin metrekare
Lojistik limanda, yük elleçleme amacıyla kullanılacak toplam rıhtımlar, liman sahasını koruma amaçlıyla 2780 m uzunluğunda ana mendirek ile 460 m uzunluğunda tali mendirek yapısına sahip olacak. Liman içinde gemilerin rahatça manevra yapabileceği; 600 m ve 400 m çaplara sahip 2 adet manevra dairesi, yaklaşık 750.000 m2‘lik su alanından oluşacak. Limanda; depolama, ulaşım, idari vb. amaçlarla kullanılacak diğer yapıları da inşa etmek adına yaklaşık 450 bin metrekarelik bir geri saha dolgu alanı planlanıyor.
Bu dolgu alanında yaklaşık olarak,
Konteyner Terminali Depolama Alanları→59.000 metrekare
Genel Kargo Terminali Depolama Alanları→58.000 metrekare
Sıvı Yük Terminali Depolama Alanları → 9.000 metrekare
Kuru Yük Terminali Depolama Alanları→81.000 metrekare
olmak üzere toplam 207 bin metrekarelik depolama alanı planlandı.
Emlaknews.com.tr
Rize İyidere’ye 700 milyon liraya lojistik liman yapılıyor