Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu’nda yapıldı. Meclis Başkanı Süleyman Özer’in açılış konuşmasıyla başlayan Meclis’te Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Cihangir Deniz, Oda faaliyetlerinin yanı sıra, ekonomi ve gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda konuşan ATSO Kazansana Giriş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Cihangir Deniz, Antalya’ya direkt uçak seferlerinin yetersiz olduğunu, yasalaşan konaklama vergisini belediyelerin alması gerektiğini ve Antalya’da inşaat sektörünün durduğunu ifade ederek, “İnşaatta 2017 yılının beşte biri kadar iş yapılmıştır” dedi.
Türkiye’de iç turizmin tipobet365 giriş gelişmesi için şehirlerarasında direkt uçak seferlerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Deniz, “Hızlı tren ağımız zaten yok. Son dönemde hem uçak seferleri azaldı hem de bilet fiyatları çok yükseldi. Antalya-Ankara uçak seferleri bile yetersizdir. Ankara’ya günde 1012 olan uçak sayısı 3-4’e düşürülmüştür. Antalya gibi bir şehir için bu kabul edilemez. Bu konuda THY yönetimine yazı yazacağız” dedi.
Antalya Uluslararası Golf Turnuvası’nın çok başarılı bir şekilde gerçekleştiğine değinen Başkan Yardımcısı Deniz, “Cahit Şahin arkadaşımız bu organizasyona büyük emek verdi, kendisini kutluyoruz. Dünya genelinde 1 milyar televizyon izlenmesine ulaşıldığı tahmin ediliyor. İspanya 300 golf sahasıyla yılda 5,5 milyar dolar sağlıyormuş. Biz Belek’te 12 sahayla 150 bin golf turistine ev sahipliği yapabiliyoruz. Sayı az, ama golf turizmi Antalya’nın marka değerini yükseltiyor ve turizm gelirini artırıyor. Bu turnuvanın böyle bir dönemde Türkiye imajına, reklamına da çok önemli katkı yaptığı açıktır.
Bildiğiniz gibi hem spor hem turizmle ilgili bir etkinliğimiz de Beyaz’dan Mavi’ye Saklıkent triatlonudur. Şubat ayında ikincisini yapacağız. Bu etkinlik için de Ayhan Kızılsavaş arkadaşımız çalışmaktadır. Bu yıl Mavi’den Beyaz’a şeklinde önce yüzme, sonra bisiklet, sonra kayak olacak. Şubat ayında hep birlikte Saklıkent şenliği yapacağız. Bu tür etkinlikler turizmin çeşitlenmesine ve kış aylarına yayılmasına katkı sağlamaktadır” diye konuştu.
Deniz şöyle devam etti:
“Bildiğiniz gibi, Türkiye Büyük Millet Meclisi vergi değişiklikleri kanun tasarısını kabul etti. Maalesef dünyada uygulanan konaklama vergisinden çok farklı bir vergi getirildi. Bu vergi esasen konaklama vergisi değildir. Çünkü konaklama vergisini yerel yönetimler alır, bu vergi böyle değildir. Dünyada konaklama vergisi adı üzerinde geceleme üzerinden alınır. Bizde yeme içme dahil, her hizmetten alınacağı öngörülmüştür. Bu yıl turizm sektörüne önce Tanıtım Ajansı katkı payı geldi. Bunun üzerine bir de konaklama vergisi gerçekten sıkıntılı bir durumdur.
Gelecek yılı şimdiden satmış olan işletmelere bu yıl için yüzde 1 hasılat vergisi gelmiş olmaktadır. inşaat sektöründe tapu harcının artırılmasından vazgeçildi, fakat “değerli konut vergisi” geçerli kaldı.
Döviz işlemlerindeki işlem vergisi binde 2 oldu ve Cumhurbaşkanı’na artırma yetkisi verildi. Birçok uzman bu kanunda Anayasa’ya ve uluslararası anlaşmalara aykırılıklar olduğunu belirtmektedir. Dijital hizmet vergisinde de yabancı şirketlerin çifte vergilendirilmesi gibi durumlar var. Tasarıda ayrıca şirketlerin taşıt kiralama ve alımlarında gider yazma limitleri düşürülmüştür. Biz vergi reformu beklerken devlet tasarruf yapsın derken, bu vergiler gelmiştir.
Türkiye’de 2017 yılında ilk 9 ayda 222 milyon metrekare olan inşaat ruhsat yüzölçümü 2018’de 105 milyon, 2019’da 45 milyon metrekare olmuştur. Yani inşaatta 2017’nin beşte biri kadar bir iş yapılmış. Türkiye genelinde daire sayısında da ruhsatlar 2017 yılının beşte birine düşmüştür. Yani, inşaat sektöründe gerçek bir kriz yaşanmıştır.
Antalya’da 2016 yılında 4 milyon metrekare, 20 bin civarı daire inşaat varken, 2017’de Kepez’de kentsel dönüşüm projesi daire sayısını 48 bine yükseltti. 2018’de normal rakamlara dönülmüştür. Normal koşullarda Antalya’da yılda 20 bin daire ruhsatı alınır. Fakat 2019’da 7 bin daire ruhsatı alınması Antalya’da da inşaat sektörünün durduğunu gösteriyor.
İnşaat sektörü ahşap, boya, mühendislik, mimarlık, elektrik gibi birçok sektörü önemli ölçüde etkilemektedir. Antalya bu yıl turizmde rekorlar kırdı. Ama inşaat sektöründeki bu rakamlar durumun zor olduğunu kanıtlamaktadır. Burada yine de Antalya ekonomisi açısından olumlu bir noktayı da gözden kaçırmayalım. Antalya inşaat yüzölçümü olarak İzmir ve Bursa’yı geçmiştir.
Turizm ve göç almak Antalya’yı bir nebze öne geçirmektedir. Diğer sektörlerimizden tarımda fiyatların düşük olduğu bir dönemdeyiz. Toptancı hal fiyatları ekim ayında ortalama %16 oranında düşmüştür. Hava sıcaklığı ve ihracatta yavaşlama fiyatları aşağı çekti. Üreticiye tarımsal destekler bu nedenle daha önemli hale gelmektedir.
Antalya Akdeniz Haber
Mersin Silifke’ye 425 daireli toplu konut projesi yapılacak