EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Esra Ersönmez bir yandan 3. havalimanı, Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. köprü, Bölge Hastanesi ve dev şehir parkları gibi mega yatırım projeleri, diğer yandan da birbiri ardına yükselen konut ve yaşam alanlarıyla kent içinde kent olma yolunda ilerleyen Başakşehir’in önümüzdeki dönemde daha da ilgi göreceği tahminini dile getirdi. Ispartakule, Kayaşehir ve Bahçekent’i içine alan başakşehir’in İstanbul’da en fazla markalı konuta ev sahipliği yapan ilçe konumunda olduğunu vurgulayan Ersönmez, 2002’den itibaren hız kazanan kentsel dönüşüm ve modern şehirciliğin simgesi haline gelen ilçede hayata geçirilen konut yatırımlarının bölge nüfusunun hızla artmasına neden olduğunu söyledi. Bölgenin 2008 yılında ilçe statüsüne yükseldiğini hatırlatan Ersönmez , Başakşehir’in Türkiye’nin mega projelerinin kavşak noktasında olması nedeniyle yatırım merkezine dönüştüğüne dikkat çekti.
1995 yılında yapılmaya başlanan toplu konutlarla artmaya başlayan bölge nüfusunun yarıdan fazlasının toplu konutlarda ikamet ettiğini anlatan Ensönmez “Başakşehir’de gecekondulaşma sıfır. Orta ve üst gelir grubunun ilgisi 3. havaalanının Basın Ekspres Yolu ile kolay ulaşılabilir olması ve yeni konutlarla beraber yeni ticaret merkezlerinin de oluşması nedeniyle bölgeye yöneldi” dedi.
Başakşehir’deki konut projelerinin büyük çoğunluğunu TOKİ, Emlak Konut GYO ve Kiptaş’ın geliştirdiğine dikkat çeken Ersönmez, 3-4 yıl önce 2 bin TL’nin altında seyreden konut metrekare fiyatlarının bugünlerde 6-7 bin TL seviyesine ulaştığını kaydetti. TOKİ’nin 60 bin konutluk projesiyle özel sektörün bölgeye olan ilgisinin arttığını da dile getiren Ersönmez, özellikle Kayaşehir projesinin, düzenli ve konforlu yapılaşma açısından örnek bir uyulmama olduğunu vurguladı.
2652 yataklı 11 ihtisas hastanesinin yer aldığı sağlık kampüsünün tamamlanması ile bölgedeki nufusun daha da artacağına dikkat çeken Ersönmez, bölgede otele olan talebin de artacağını öne sürdü. Ersönmez, bölgede planlanan dört ayrı modern kent projesi, biyomedikal Ar-Ge merkezi ve Bio-İstanbul’un yer alacağı Yeni Şehir projesinin ise, dünyanın en büyük ve en prestijli kentsel dönüşüm projesinin olacağına işret etti. Yeni Şehir projesinin 1 milyon nüfusu barındıracağını anlatan Ersönmez, “Bu yatırımlarla birlikte öne çıkması beklenen Kayabaşı, Bio İstanbul, Sağlık Kent ve Magnet City bölgelerinde konutlardan ticari birimlere, çalışma ve eğitim alanlarından kültür merkezlerine kadar geniş bir segmente sahip projelerin inşa edilmesinin planlanıyor. Yeni Şehir projesinin rezerv alanı 42 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Başakşehir, Avcılar, Küçükçekmece, Arnavutköy ve Eyüp ilçelerini içine alan proje kapsamında, 3. havaalanı, dört ayrı kent ve Bio İstanbul projeleri yer alırken Magnet City’nin ise eğitim ve sağlık üniteleriyle öne çıkıyor” açıklamasında bulundu.
TÜİK verilerine göre toplam konut stoğunun 18 bin 265, mevcut konut stoğunun 12 bin 634 ve 2017 sonuna kadar tamamlanması planlanan 5 bin 991 konutun olduğunu belirten Ersönmez, 2015 yılında Başakşehir’de 9 bin 44 konut satıldığını ve bu sayının İstanbul’daki toplam konut satışlarının yüzde 4’ünü teşkil ettiğini açıkladı. Bölgenin projelerde oluşacak konut stoğu fazlalığı nedeniyle yabancılara satış konusunun da gündemde olduğunu ileri süren Ersönmez, şunları söyledi:
“Bölgede genellikle yüksek katlı, blok nizam ve site tarzı yapılaşma görülüyor. Genellikle toplu konut olarak gelişimini sürdüren bölgede farklı tip ve tarzlarda konut sitelerinin yer alıyor. Bölgede konut fiyatlarının yükselmesine etki eden en önemli faktör ise sitelerdeki sosyal donatılar ve konutların markalı konut projesi olmasından kaynaklanıyor.”
‘Başakşehir kent içinde yeni bir kent olma yolunda’