Katar Turizm, Gökdelen Günü’nü kutlamak için meraklılarını Doha’daki 40 kattan uzun ve en özgün binaları keşfetmeye çağırıyor. Geçtiğimiz yıllar içinde Katar’ın başkenti Doha, gelişerek değişti. Gündüzleri şehir manzarasını özgün kılan ve geceleri şehir silüetini aydınlatan çeşitli muhteşem yapılar karşısında ziyaretçiler, şaşkınlıklarını ve hayranlıklarını saklamıyor.
Katar Turizm Operasyon Direktörü Berthold Trenkel, “Katar’ın eşsiz kültürel ve tarihi mirası, başkenti oluşturan geleneksel kulelerden geleceğe dönük gökdelenlere kadar tüm binalar içinde yaşıyor. Yerel kültür, gelenekler ve coğrafya unsurları buradaki gökdelenlerin tasarımını onlarca yıldır büyük ölçüde etkiliyor ve bu etkenleri bugün inşa edilen yeni yapılarda hâlâ görüyoruz. Gelenek ve modernitenin bu karışımı, tartışılmaz bir şekilde Katar’a özgü ve özünde Doha’ya bağlı bir silüet yaratıyor.”
Birbirine bitişik iki kulede yer alan Raffles Doha and Fairmont Doha, 2022’nin en sabırsızlıkla beklenen otel açılışlarına ev sahipliği yapacak. Bu simgesel bina, Katar’ın ulusal ambleminde tasvir edildiği gibi birer pala kılıcı şeklinde ve iç içe tasarlanmış 40 katlı iki kuleye sahip. Kulelerin altında bir şahin yuvasından esinlenilmiş bahçeler bulunuyor. Bu muhteşem bina, ziyaretçileri mutlaka görülmesi gereken bir yerde kalmaya, yemek yemeye ve kendilerini şımartmaya davet ediyor.
Aspire Kulesi olarak da bilinen 300 metre uzunluğundaki bu gökdelen, Katar’ın en yüksek binasıdır. 51 katlı kule devasa bir meşaleyi temsil edecek şekilde tasarlanmış ve kulenin zirvesinde, 2006 yılında Asya Oyunları’nda yakılan ateşi tutan taç yaprağı şeklinde bir ok yer alıyor. Torch Doha şu anda beş yıldızlı bir otel ve 47. katında ise bulunduğu yerde dönerek Doha silüetinin panoramik bir manzarasını sunan Three-Sixty restoranı bulunuyor. Otelin eşsiz silueti, geceleri kilometrelerce öteden görülebilen bir ışık gösterisi sunuyor.
2023’te açılacak Rosewood Doha, ilhamını denizin altında buluyor. Bitişik iki kulenin etrafına delikli, mercan benzeri beyaz cepheler sarılarak binalardaki ısı erişiminin sınırlandırılmasına yardımcı oluyor. Katarlı ünlü mimar İbrahim M. Jaidah tarafından tasarlanan yapıda tasarım yaklaşımının odak noktası çevredeki doğal alana saygı duymak olarak tanımlanıyor.
Burj Doha olarak da bilinen Doha Kulesi, şehrin silüetindeki en belirgin yapılardan biridir. Doha Kulesi gündüzleri parıldayan gümüş bir kubbedir ve geceleri altın bir ışık sarmalıyla canlanır. Bina, Katar Ulusal Müzesi’nin simgesel tasarımının da arkasında yer alan ünlü Fransız mimar Jean Nouvel tarafından tasarlandı. 46 katın tamamı, binayı renkli şehir silüetinde öne çıkaran 3.625 adet özel yapım LED armatürle bezeli.
Gökyüzüne uzanan delici bir ucu ve kendine özgü kenarları olan Al Mana Kulesi, yer çekimine meydan okuyor gibi görünüyor. Batı Körfezi’nin kenarında yer alan 57 katlı bu çarpıcı gökdelen, devrilecekmiş izlenimi veriyor.
Bölgeye özgü olan palmiye ağacı barış ve refahı sembolize ediyor. Palmiye ağacını bina tasarımına dahil ederek Arap kültürüne ve geleneğine gönderme yapan Palm Towers, bir palmiye ağacının gövdesini taklit eden çıkıntılı açılar ve altıgen yapılara sahip.
Bu 53 katlı bina, çalışan bir güneş saati olarak işlev görmesi bakımından sıra dışıdır. Binadaki iki dar panel, güneşin doğuşu ve batışına paralel olarak doğuya ve batıya, iki büyük kavisli panel ise kuzeye ve güneye bakar ve bir seyir pusulası oluşturmak için birleşir.
Adından da anlaşılacağı gibi bu kule, çölde bir kasırgayı temsil etmek üzere tasarlanmıştır. Kasırganın dönme kuvveti binanın dış tarafında, ünlü Alman ışık sanatçısı Thomas Emde’nin tasarladığı kinetik bir ışık heykeliyle betimleniyor. Programlanabilir aydınlatma sistemi, geceleri çarpıcı görsel efektler oluşturmak için 35.000’den fazla aydınlatma deseni varyasyonu üretebilir.
Doha silüetinin merkezinde yer alan bu 51 katlı binanın tabanında bir küre ve tepesine yakın ayrı bir dairesel disk bulunmaktadır. Diskte bulunan ve belirli bir düzene sahip LED ışıkları, geceleri dönen bir zemin ya da birçok şehirlinin benzettiği şekilde, bir uzay gemisi görünümüne sahip.
Bir hortumdan ilham alan bir diğer yapı olan 43 katlı Al Bidda Tower, aynalı dış panellerden oluşan bükümlü bir cephe ile süslenmiştir. Çapraz dış paneller, Katar’ın sürekli gelişen kültürünü ve ekonomisini temsil etmeyi amaçlayan tasarımla, binanın tepesine ulaştıkça yavaş yavaş genişliyor. Kule, belirli bir açıya sahip panellerinden gün boyunca güneş ışığını yansıtır ve geceleri özel olarak tasarlanmış bir dış aydınlatma sistemine sahiptir.
Katar Hakkında:
Dünya nüfusunun %80’inin altı saatlik bir uçuşla ulaşabildiği Katar; Ortadoğu’nun kalbinde bulunan, Basra Körfezinin çevrelediği bir yarımadadır. 2022 yılında Numbeo tarafından dünyanın en güvenli ülkesi seçilen Katar, tüm gezginleri içtenlikle karşılıyor; 95’ten fazla ülkeden ziyaretçiler Katar’a vizesiz giriş yapabilir. Katar, kolayca erişilebilen ve inanılmaz bir çeşitliliğe sahip turistik mekanlara sahiptir. Ancak bunlarla sınırlı değil; Katar, Balina Köpek Balığı ve görkemli bir ulusal hayvan olan Arap Antilobu da dâhil olmak üzere çok sayıda fauna ve floraya ev sahipliği yapıyor. Katar’da yaşanan birçok deneyim, kültürel özgünlük ve modernitenin benzersiz bir mozaiğini oluşturuyor. Katar, ikonik müzelerden gökdelen restoranlarına; heyecan verici çöl maceralarından, FIFA 2022 Katar Dünya Kupası™ gibi dünyaca ünlü birçok etkinliğe kadar, her gezgine ve her bütçeye uygun seçenekler sunuyor. Katar’ı transit geçecek olan gezginler, Qatar Airways ve Discover Qatar tarafından sunulan, Qatar Tourism tarafından desteklenen en iyi fiyatlara sahip kısa süreli konaklama paketleri ile bir taşla iki kuş vurabilir ve tatil sayılarını ikiye çıkarabilirler.
Büyük Taarruz Yolunda, Zafer Ultra Maratonu’nda son iki gün