EYT’nin yasalaşması ile birlikte emekli olanlar emlak piyasasında yeni bir hareketliliğe neden oldu. Özellikle alacakları tazminatı değerlendirmek isteyenler yeni bir ‘taşınma’ süreci başlattı. Emeklilerin ilk tercihleri genellikle şirin ‘Ege kasabaları ve Trakya Bölgesi’ olarak ön plana çıkıyor. Bu ilgi emlak piyasasında hem fiyat yükselişine hem hareketliliğe neden oldu.
Deprem nedeniyle oturdukları şehirden daha az risk içeren şehirlere talep oldukça fazla. Ege Bölgesi yine ‘en yüksek’ fiyatlara sahip olurken yapımı devam eden hızlı tren projesi ile İstanbul’a yakın olan Çatalca, Kırklareli, Lüleburgaz, Çerkezköy, Saray gibi yerlerde dikkat çeken emlak hareketlilikleri yaşanıyor.
Konuyu değerlendiren gayrimenkul uzmanı ve TÜGİAD Üyesi olan Gülcan Altınay, depremle birlikte insanların yatırım taleplerinin değiştiğini ileri sürdü. Bunlara birde buna EYT’lilerin eklendiğine kaydeden Altınay, “Özellikle Trakya bölgesinde fiyatlarda yüzde 200’lere yakın artışlar oldu. Özellikle İstanbul bölgesinde yaşayanlar riskli gördüğü evlerden çıkıp en yakın ve güvenli gördükleri bölge Tekirdağ Kırklareli ve Edirne’ye yöneldi.” dedi.
Altınay, gözlemlerini şöyle sıraladı:
Emekli olup tazminatlarıyla İstanbul’dan ev yada arsa alamayanlar şansını Trakya’da deniyor. Özellikle arsa taleplerinde ciddi artışlar gözlemliyoruz. 4-5 ay önce sattığımız arazilere şuan 2-3 katı fiyatlar isteniyor. ‘Küçükte olsa bir arazim olsun üzerine villa, prefabrik ev yaparım’ diyenler oluyor. Bu sebeple konut satışlarında azalmalar var.
Trakya bölgesi toprakları tarıma elverişlidir. Yatırımını tarım arazilerine yapanlar da var. Bir kısım yatırımcıda şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyip yazlık olarak değerlendiriyor. Sahil hattına yakın olan kısımların fiyatları oldukça yüksek. Trakya’da insanlar köyde yaşamayı da tercih edebiliyor. Köylerdeki arsa fiyatlarında da artışlar oldu. Şuan fiyatlar dönümü 100-150 bin TL’den başlıyor.
Bölgelere olan ilginin fiyatları yükseltmesi dikkat çekiyor. Müstakil yaşamda en çok tercih edilen taraf Ege Bölgesi ve Trakya oldu. Ege Bölgesi’ne gücü yetmeyenler Trakya’yı araştırıyor. İzmir Çeşme, Çanakkale Köprüsü’nün yapılmasıyla Çanakkale bölgesi sanayinin her geçen gün artmasıyla birlikte Çerkezköy ve Çorlu Bölgeleri de fiyat artışıyla öne çıkıyor. plana çıkıyor.
Talepte oluşan artış nedeniyle fiyatların yükselerek devam etmesi bekleniyor. Fiyatlardaki artış uzun bir süre daha devam edecek. İstanbul – Edirne arasına yapılan hızlı tren hattı fiyat artışını son bir yılda tetikledi. Talep olunca fiyat artışı yaşandı. Arzda da sıkıntı yok. Çünkü Trakya büyük bir bölge.
Bir süre daha depremden dolayı güvenli bölge olması ve Çerkezköy Çorlu YHT’nin devreye girmesiyle bölge İstanbul’un bir ilçesi konumuna gelecek ve fiyat artışları sürecek.
Emeklilikle birlikte hayallerine kavuşmak isteyenleri bekleyen bir tehlike dolandırıcılık. Özellikle alım – satım gerçekleşmeden gönderilen kaparo ve ön ödemelerin yasal bir geçerliliği yok ancak mağdur olmamak için ön satış sözleşmesi yapmak satıcı ve alıcıların mağduriyetinin önüne geçebiliyor. Güvenilir ve lisanslı aracılarla bu işlemi gerçekleştirmek bir başka alternatif yöntem. Buna ek olarak alıcıların aldıkları arazilerin imar durumunu sorgulamaları için mutlaka belediyelere ya da aracı kurumlara başvurması gerekiyor.
Arsa ve arazinin her zaman en iyi bir yatırım aracıdır. İnsanların paralarını dövizde tutmayıp kesinlikle arsaya yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Prim yapan bölgeleri araştırmalarını ya da yetki belgesi olan emlak danışmanlarından destek alarak doğru yerde yatırım yapmalılar.
Yıkılan Antakya Ulu Camii’nin nitelikli eserleri kurtarılıyor