Kastamonu Belediyesi tarafından düzenlenen 23. Türk Dünyası Buluşmaları için düzenlenen basın toplantısında Başkan Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ile tanışma imkanı bulduk. Renkli, sözü sohbeti dinlenen, engin bir birikimi olduğu halinden belli olan ve mütevazi bir kişilik algısı oluşturan Başkan Vidinlioğlu, birkaç gün sonra 23. sü gerçekleşecek olan etkinliklere katılmamız için bizi Kastamonu’ya davet etti.
“Davet edilen yere erinme…” düsturu doğrultusunda çağrıya icabet ettik. Şenliklerin başladığı gün olan 9 Haziran 2023 Cuma günü Kastamonu’ya gittiğimizde bizi güneşli bir hava ve güneş gibi gülümseyen ekip arkadaşları karşıladı. Önce Daday’da geleneksel bir yemek ikram ettiler. Sonrasında da 23 Türkî cumhuriyetten katılım sağlayan dans, spor, folklor ve gösteri ekiplerini katıldığı bir kortej yürüyüşünde bulduk kendimizi…
Baktığınız her yerde rengarenk ama sizin kardeşiniz olduğu her halinden belli olan misafirleri görünce insan bir garip oluyor… Türk bayrakları ile beraber onlarca kardeş bayrağı dalgalanıyor… Üstelik bu kardeşlerin sayısının onlarca devlette 350 milyona ulaştığı gerçeği insanın tüylerini ürpertiyor… Kendinizi daha bir güçlü, daha bir güvende hissediyorsunuz…
Neyse..
Karaçomak Deresi’nin kıyısındaki kortej, Mehretan Bölüğü başta olmak üzere Kışla Parkı’ndan Belediye Meydanı’na kadar yürüdü. Kastamonuluların sevgi gösterileri, sallanan bayraklar ve atılan sloganlarla kardeşlik bağları güçlendirildi.
Sonrasında davetlilere geleneksel tatların yer aldığı gala yemeği ikram edildi. Akşamına ise yine Türkî cumhuriyetlerden gelen ekiplerin dansları, Kubat Konseri, drone gösterileri ile Kastamonu halkına unutulmaz bir gece gece yaşatıldı. Etkinliklerin 2. ve 3. günlerinde de yine şenlikler birbirini izledi. Gündüzleri akademik ve bilimsel konferanslarla geçerken geceleri de birbirinden güzel sahne şovları ve konserlerle vatandaşlar güzel havanını tadını çıkardı.
Kısacası Türk dünyasını temsil eden yüzlerce soydaş, Başkan Vidinlioğlu’nun ve ekibinin özverili gayreti ile bir arada olmanın mutluluğunu ve gücünü Kastamonu halkına yaşattı.
Kastamonu’ya dair kaygıları olduğu her halinden belli olan Başkan Vidinioğlu ile özel bir görüşme yaparak aslında neler yapmak istediklerini, hedeflerini ve gerçekleştirdiklerini konuşmak istedim. Sağ olsun zaman ayırdı. Bu vesileyle aklımdaki sorulara cevaplar aradım.
Başkan Vidiniloğlu, güçlü bir geçmişi olan, içinden 11 şehri çıkaran Kastamonu’nun talihini değiştirmek istemiş. Bunun için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra milyonlarca hemşerisi gibi büyük şehirlerde kalmak yerine 1997 yılında doğup büyüdüğü Kastamonu’ya dönmüş. Muayenehane ve göz hastanesi açarak bildiği doğrular ışığında memleketine hizmet etmek istemiş. 2015 yılında da mensubu olduğu fikir gereği MHP’den aday olarak belediye başkanı seçilmiş.
Başkan Vidinlioğlu’na aslında tek bir soruyu sordum. “Türkiye’nin en yaşlı ikinci nüfusuna sahip olan Kastamonu’da gençleri tutabilmek ve onlara iş imkanı açabilmek için ne yapıyor?”
Bana şunları anlattı:
“Evet, Kastamonu şanlı bir geçmişe sahip ama nüfusu artmıyor. Çünkü gençler büyük şehirlerde yaşamayı tercih ediyor. Bu genel bir problem ve Türkiye’nin gerçeklerinden hareket etmek gerek. Bunun Kastamonu’yu ilgilendiren kısımlarının dışında Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiren kısımları var.
Türkiye’de 80’li yıllarla beraber teknoloji, telefon ve televizyon hayatımıza girince insanlar dünyadaki her şeyi görür, bilir hale geldi. Fakat bilgiyi doğru kullanmak çok önemli. Bunun için kendinize ait doğru soruları sormak gerekir. Aksi halde yanlış soru yanlış sonucu getirir.
Özal’la birlikte kentleşme yükseldi, kırdaki yaşam geriledi. Bu durum kültürel, ekonomi, sosyal hayata ve iç dünyamıza büyük etkileri oldu. Yeni nesil hayatı dizilerdeki gibi zannediyor. Daha sonra gerçeklerle karşılaşınca büyük hayal kırıklıkları yaşıyorlar.
1997 yılı sonunda ben Kastamonu’ya geldiğimde şehrin nüfusu 55 binlerdeydi. Şimdi 130 binlere geldi. Ama Kastamonu’nun nüfusu aynı. Bu, nüfusun kentlere akması anlamına geliyor. Herkes kolay yaşamı tercih ediyor. Her nimetin bir de külfeti var. Örneğin köyde yaşayanlara kimse kız vermiyor. Herkes şehir yaşamını tercih edince bende bile 5 bin tane iş talebi birikti. Bunlar bizim için büyük problem.
Çözüm için kendi iç dünyamıza dönerek önce toprakla barışmalıyız. Bunun için örneğin ben üç yıl önce 45 bin, iki yıl önce 60 bin, geçen yıl 100 bin ve bu yılda 180 bin adet atalık tohumunu vatandaşa dağıttım. Tamamı benim biriktirdiğim atalık tohumları. Hiç suni gübre kullanmadan elde ettim. Bunun için belediyenin imkanlarını seferber ettim. Kurduğumuz seralarda çocukların toprakla tanışması, tarım ve hayvancılıkla iç içe bir hayat yaşamalarını istiyorum.” dedi.
Başkan tarım ve toprakla beraber gerçekleri okuyabilen bir siyasi kimlik. Kastamonu’nun kabuğunu kırabilmesi için coğrafi işaretli 812 ürünün her türlü kullanımı, gastronomi zenginliğinin işler hale gelmesi, inanç başta olmak üzere tarih ve doğa turizminin gelişimi, hizmet sektörlerinin revaç bulması için teşviklerini esirgemiyor. Kendinden talep edilen belediyecilik hizmetlerinin karşılanması bir yana, Kastamonu’daki tarihi değerlerin restore edilerek turizme kazandırılması, konakların butik otel yapılması, Kastamonu Üniversitesi ve valilikle koordineli eğitimlerin yapılması gibi birçok işi de bir arada yürütüyor.
Örneğin… Şehrin ortasından geçen Karaçomak Nehri Kastamonu’ya hayat veriyor. Tarihi Kastamonu, nehrin iki kıyısında kurulmuş. Her ne kadar şimdilerde beton binalar çoğunluğu ele geçerse de narin ve tarihi konakların kimisi restore edilerek kullanılıyor kimisi de metruk halde kaderine terk edilmiş. Yıkılmayı bekliyor… Başkan Vidinlioğlu ise nehri kontrol altına almayı başarmış. Büyük kısmını yaptırmış. Suyu tertemiz akıyor. Şehre ferahlık veriyor. Bir iler ki aşamada çevresine yapılacak çay bahçeleri, yeme içme mekanlarının çoğalması, Kastamonu’ya başka bir cazibe katacak.
Belediyecilik bir yerde şehrin babası olmak gibi. Eldeki kısıtlı imkanlarla hem hizmetleri sürdürmek hem de yeni yatırımlar yapmak için çaba sarf ediyor. Sözlerinden anladığımıza bu noktada Kastamonu’dan çıkarak büyük iş adamı olan hemşerilerine biraz gönüllenmiş. Onların ata yurtlarına gerektiği gibi yardımcı olmadığını, destek sağlamadıklarını, özellikle eğitim, spor ve yeni iş imkanlarının kurulması noktasında gerekeni yapmadıklarından üstü kapalı söz ediyor.
Kastamonu Belediyesi’nin bu yılki bütçesi 890 milyon lira. Başkan Vidinlioğlu yapacağı ek bütçe ile bu rakamın 1 milyar lira olacağını söylüyor. Yaptığımız araştırmalara göre geriye dönük dört yıllık hizmet bilançosunda şehre 503 milyon 671 bin TL’lik yatırım yapılmış. Bakanlıklardan da ayrıca destekler sağlanmış. Bir yandan da belediyenin borçları yüzde 64 oranında azalmış.
Şehrin alt yapı sorununu çözmek adına önemli projeler yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Bu doğrultuda Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Tosya Yolu mevkii ve Budamış Mahallesi başta olmak üzere şehrin her noktasında bugüne kadar toplam maliyeti 80 milyon TL’yi bulan altyapı yatırımı gerçekleştirilmiş. Yeşili ile bilinen Kastamonu’nun park ve peyzajına önem verilmiş. Bu doğrultuda 57 parka 300 çocuk oyun alanı ve kondisyon seti kurumuş. 13 semt sahası ve 4 basketbol sahası yapılmış.
Bu ve bunun gibi birçok alt yapı hizmetini sunan Başkan Vidinlioğlu, Kastamonu’nun gelişebilmesi için belediye olarak alt yapı hizmetlerini çoğunu tamamladıklarını söylüyor. Aslında bu durum bir siyasetçi için riskli bir durum. Zira vatandaş alt yapıyı görmüyor.
Fakat Başkan Vidinlioğlu’nun bu konuda hiç kaygılanmıyor. Kendinden emin. Yaptığının Kastamonu halkının geleceği için doğru olduğuna tüm kalbi ile inanıyor ve takdiri onlara bırakıyor…
Hüseyin BELİBAĞLI-emlaknews.com.tr
23’üncü Kastamonu Türk Dünyası Günleri sona erdi