Mimar Cem Sorguç’un kurucusu olduğu CM Mimarlık’ın iç tasarımını yaptığı Gelibolu yarımadasındaki Vinero Şaraphane ve Konukevi, doğru malzeme kullanımı, insan ölçeğine indirilen geniş ve yüksek hacimleri, mekan kurgusu, imalatın organik işleyişiyle uyumlu dizaynı endüstriyel ortamlara yeni bir ışık kazandırıyor.
Çanakkale Eceabat’ta yer alan şarapevi, üzüm bağlarıyla iç içe bir şarap imalathanesi ve aynı zamanda bir konukevi işlevi görüyor. Tekeli-Sisa Mimarlık’a ait proje 16 bin metrekareye yayılıyor; imalat ve depolama bölümü, laboratuarlar, ofisler, 25 odalı bir konukevi, yeme-içme dahil muhtelif servisler, özel spa gibi oluşumlar da Vinero Şaraphane ve Konukevi alanında bulunuyor.
Yapının inşaat süreciyle birlikte yürüyen iç tasarımı fırsat olarak kullanan CM Mimarlık’ın en önemli çıkış noktalarını, yılın belirli zamanlarında artan doluluklar oluşturuyor. İmalat bölümlerinde betonarme yapıyı oldukça çıplak bırakan CM Mimarlık, ihtiyaç alanlarında ise sıvı ve darbelere dayanıklı malzeme kullanmış. İmalathanenin tadım ve konukevi olarak kullanılacak bölümlerine salon, amfi-sunum alanı, ofisler, misafir alanları gibi yapılar eklenmiş. Genel olarak ham metal, ahşabın masif halinin kullanıldığı şaraphanede tüm mekanlar birbirleriyle bütünlük içinde tasarlanmış. Konukevinde ise yaşam alanları ve ıslak zeminlerin oluşturulması farklılaşırken, ekler ve servisleri bakımından ilişki içerisinde planlanmış.
Vinero Şaraphane ve Konukevi gibi bir yapının içinde çalışmanın hem zor hem de heyecanlı olduğundan bahseden Mimar Cem Sorguç, en önemli şansın projenin erken ele alınması olduğunu söyledi.
Vinero Şaraphane ve Konukevi çok farklı