Eva Gayrimenkul Değerleme’nin gerçekleştirdiği araştırma Türkiye’de son yıllarda özel üniversitelerin sayısındaki hızlı artışa paralel olarak bir yılda yüzde 34 oranında artan öğrenci sayısının, gayrimenkul sektörü açısından ciddi bir potansiyel yarattığını ortaya koyuyor. Öğrenci yurtlarının sayısındaki artışın üniversite ve öğrenci sayısındaki artışa yetişemediğini ifade eden Eva Gayrimenkul Değerleme uzmanları, önümüzdeki dönemde yeni yurt yatırımların başlayacağı tahmininde bulunuyor.
Her açılan yeni üniversite ile birlikte özel yurtlara olan ilginin daha da çok arttığını kaydeden uzmanlar, bunun da yerli ve yabancı yatırımcının yeni yurt yatırımlarına yönelmesine sebep olduğunu belirtiyor. Ayrıca mevcut özel üniversitelerin büyümeye giderek yeni kampüsler açması da yeni yurt yatırımlarının önünü açan etkenlerden biri olarak gösteriliyor.
2015 yılsonu itibariyle İstanbul’da 9’u devlet, 44’i özel üniversite olmak üzere toplam 53 üniversite bulunduğunu kaydeden uzmanlar, Türkiye’de genelinde bulunan 118 üniversitenin yüzde 28’inin İstanbul’da olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin yüzde 9’u İstanbul’da, yüzde 4’ü Ankara’da ve yüzde 2’si İzmir’de okurken ÖSYM’nin verilerine göre İstanbul’da 2014-2015 yılları arasında lisans ve ön lisans düzeyinde üniversiteye giriş yapan öğrenci sayısı 162 bin 796 kişi oldu. 2013-2014 eğitim döneminde bu sayının 121 bin 97 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bir yılda lisans ve ön lisans düzeyinde üniversiteye giren öğrenci sayısında yüzde 34 oranında bir artış olduğu görülüyor.
2015 sonu itibariyle İstanbul'da 181’i kız, 145’i erkek, 44’ü karma olmak üzere 370 öğrenci yurdu bulunuyor. Buna göre, kentteki yurtların yüzde 12’sini karma, yüzde 9’unu erkek öğrenci, ve yüzde 49’unu kız öğrenci yurtları oluşturuyor. Ayrıca Anadolu yakasında bulunan 93 yurt İstanbul’daki yurtların yüzde 25’ini, Avrupa yakasında bulunan 277 yurt ise yüzde 75’ini oluştururken Anadolu yakasında bulunan yurtların 23bin öğrenci kapasiteli, Avrupa yakasında bulunan yurtların ise 51 bin öğrenci kapasiteli olduğu saptandı.
Öğrenci sayısıyla mevcut yurt kapasitesini karşılaştıran Eva Gayrimenkul uzmanları, özellikle Bakırköy, Beykoz, Kartal, Beyoğlu, Bağcılar ve Kadıköy’de yurt ihtiyacının bulunduğunu belirtiyor. Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye, Kağıthane, Gaziosmanpaşa’da ise yurt ihtiyacı bulunmuyor.
Araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer sonuç da İstanbul'daki öğrencilerin, eğitim gördükleri üniversitelere 10 ila 30 dakika mesafede yer alan özel ve devlet yurtlarını tercih ediyor oldukları. Bu durum öğrencilerin barınma için ödedikleri ücretleri düşürdüğünden, alternatif ulaşım ağlarına yakın yurtlar daha fazla tercih ediliyor.
Üniversitelerin nitelikli yurt veya konut imkânlarının bulunmadığını ortaya koyan araştırma ayrıca kent merkezindeki yüksek yurt fiyatlarının da öğrencileri ekonomik kaygılarla üç ya da dört kişilik kiralık evlere çıkmaya zorladığını gösteriyor.
Artan öğrenci sayısı yurt yatırımlarını cazip kılıyor