Hükümet, modern şehir kurgusunun olmazsa olmazı olarak benimsenen gökdelenlerin, kentlerin tarihi görünümlerinde ciddi deformasyonlara neden yatay şehirleşme konusunda çalışma başlattı. Hükümetin bu konudaki çıkışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da destek verdi. Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda, alanın sınırlı olduğu yerlerde dikey mimari kullanılabileceğini söyleyen Erdoğan, alan sıkıntısının olmadığı yerlerde yatay mimarimizi kullanılmasını tavsiye etti.
Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, yatay şehirleşme hareketini ‘yüzyılın projesi’ olarak tanımlayarak çalışmaları yürekten desteklediğini açıkladı. Türkiye’nin özgün mimarisinin yatay şehirleşmeye çok uygun olduğunu kaydeden Öngün, bunun yanında Türk insanının da yüksek katlı binaları benimseyemediğini vurguladı.
Özellikle 1990’lardan sonra artan dikey yapılaşmanın kentlerin görünümlerini iyiden iyiye değiştirdiğini vurgulayan Öngün, “Bu durum kentlerdeki tarihi görünümlerin de arka planda kalmasına neden oldu” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın attığı adımlarla bu durumun tersine dönmeye başlayacağını savunan Öngün, “Cumhurbaşkanımızın da gönlünden geçen ‘yatay şehirleşme’ hareketi konusunda Onursal Gayrimenkul ve şahsım adına, elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu.
Yatay şehirleşme hareketine Ankaralı müteahhitlerden destek