Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 3 aylık İnşaat Sektörü Analizi’nin 2016 yılı ilk çeyrek raporu açıklandı. 2016’ya son derece olumsuz bir başlangıç yapan küresel piyasaların şubat ayı ortalarından itibaren toparlanmaya başladığı belirtilen raporda Türkiye ekonomisinin, 2015’te küresel piyasalardaki dalgalanmaya ve yurtiçinde artan belirsizliklere karşın beklentinin ve AB ortalamalarının oldukça üzerinde bir oranla, yüzde 4 büyüdüğüne dikkat çekildi. Raporda Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu görünümün 2016 yılının ilk çeyreğinde de sürdüğüne işaret edildi.
Yurtiçinde belirsizliklerin ortadan kalkmasının sektör tarafından olumlu karşılandığı kaydedilen raporda 2016 yılında inşaat sektöründe büyümenin yüzde 4 – 5 aralığında seyredebileceği, süreçte finansman koşulları ve yatırım düzeyinin etkili olacağı ifade edildi.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde yurtdışında 1.1 milyar dolarlık sadece 17 yeni proje üstlenildiği vurgulanan rapora göre, yılın ilk 3 ayında Bahreyn, Nijerya, Suudi Arabistan, Irak ve Azerbaycan, Türk müteahhitlerinin en çok proje üstlendikleri ülkeler oldu. Analizde yurtdışında üstlenilen proje sayısında ve tutarındaki belirgin düşüşün ise büyük ölçüde Rusya, Libya ve Irak pazarlarındaki sorunlardan kaynaklandığı vurgulandı. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:
Türk müteahhitlerin yurtdışında en çok iş aldığı ülke olan Rusya’da başlamış olan projelerin sürecek. Buna karşılık imza aşamasında olan projelerin askıya alındığı ve kısa vadede yeni projeler alınamayacağı hem Rusya’da iş yapan firmalar, hem Ekonomi Bakanlığı, hem de Rus işverenlerce belirtiliyor.
Libya’nın Ulusal Mutabakat Hükumeti Başbakanı Faiez Serrag, Türkiye’ye yaptığı ziyarette, Türk firmalarının Libya’daki yatırımlarını önemsediklerini ve yeni projenin hayata geçirilmesini arzu ettiklerini belirtmişti. Faiez Serrag “Türk firmalarının Libya’da yatırım yapmalarını bekliyoruz” demişti.
Türk müteahhitlerin en faal olduğu pazarlardan biri olan Irak’ta finansal dar boğaz söz konusu. Hem Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesi Yönetimi hem de Irak merkezi hükumeti, IŞİD terörü ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ağır bir finansal dar boğazla karşı karşıya olduğundan projelerde sıkıntı yaşanıyor. Burada iş yapan pek çok firma hak edişlerini tahsil edemiyor. Sektör, yeni fırsatlar için, Sahra-altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımları takip ediyor.
Mart ayında Türkiye genelinde konut satışları 117 bin 205 adet olarak gerçekleşti. 2016 ilk çeyrekte satılan konut sayısı 2015’inilk çeyreğine göre yüzde 2,1 artışla 303 bin 464 adet oldu. İpotekli konut satışları ise yıllık bazda ocakta yüzde 19,9, şubatta yüzde 17,6, martta yüzde 14,3 azaldı.
TMB: Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde düşüş var