7 Ağustos 1999 sabahına büyük bir acıyla uyanan Türkiye, bu acıyı ilk günkü gibi yaşıyor… İhmaller sonucu yaklaşık 20 bin kişi göçük altında kalarak yaşamını yitirmiş, geride yüzlerce dram kalmıştı. O gün yaşanan acı ülkemiz için çok önemli bir ders oldu. Projeleri ve çalışmalarıyla dünyaya örnek olan Türk inşaat sektörünün Başkentli temsilcileri, sektörün büyümesinde 17 Ağustos’un milat olduğunu ifade ederek, alanında uzman, çalışmalarıyla güven veren marka firmaların, depremlerde can ve mal kaybına son vereceğini ifade ettiler.
YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, aradan 18 yıl geçmesine karşın 17 Ağustos depreminin acılarını bugün de aynı şekilde yaşadıklarını söyledi.
Her acıdan dersler çıkarılması gerektiğini, ülkemizde de bu deprem sonrası inşaat sektöründe ciddi önlemler alındığını vurgulayan Çankaya, “Evet büyük acılar yaşadık ama, 17 Ağustos depremi sektörde bir devrim başlattı. Sektör hızla gelişerek, Türk ekonomisini sırtlamakla kalmadı, dünya genelinde de bu alanda ikinci sıraya oturmamızı sağladı. İnşaat sektöründe bugün gelinen nokta takdire şayan” dedi.
Osman Cem Çankaya, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
“Bir can her şeye bedel. Bunun maddi değeri olmaz. Depremlerde can kaybı yaşanmaması, minimize edilmesi için hepimiz elimizden geldiği gayreti göstermeliyiz. Sektörün gelişimini sürdürmemiz, daha da ileri seviyelere çıkarmamız gerekiyor. “Önce insan” ilkesiyle çalışmalarına yön veren YP İnşaat, ülkemize güvenli yapılar kazandırmada da öncü kuvvet olmaya devam edecek.”
BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, 50 yıldan beri Başkent’in modern yapılaşması için büyük gayret gösteren şirketlerinin ürettiği güvenli yapılarla marka olmayı başardığını kaydetti.
Türk milletinin yeni acılar yaşamaması için inşaat sektöründeki her firmanın önceliğinin güvenli yapılar olması gerektiğini belirten Efe Bezci, şunları söyledi:
“Bu konuda getirilen yasal düzenlemeleri de takdirle izliyoruz. Son Bodrum depremlerinde can ve mal kaybının olmamasında, alınan bu önlemlerin çok ciddi rolü oldu. Elbette yeterli değil. Özellikle birinci ve ikinci deprem kuşağında olan bölgelerde yapıların, Japonya’daki hassasiyet düzeyinde olması gerekiyor. Artık depremlerin bizi korkutmasına izin vermemeli ve depremle yaşamasını daha fazla öğrenmeliyiz. Bu kapsamda 17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenlere bir kez daha rahmet diliyor, geride kalanlara sabır temenni ediyorum.”
EKN Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Eken, ülkemizde depremin büyük bir kabus olmamasında kilit rolü gayrimenkul uzmanlarının üstleneceğini söyledi.
Eken, her gayrimenkul uzmanının bir jeoloji mühendisi hassasiyetinde ve bilgi düzeyinde davranarak yatırımcılara yön vermesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “ Bizler gayrimenkul yatırım uzmanları olarak kentlerin gelişimini sağlıyoruz. Yeni yerleşim yerleri, şehir plancıları kadar gayrimenkul yatırım uzmanlarının yönlendirmesiyle de oluyor. Bu nedenle eğitimli, kendini sürekli geliştiren gayrimenkul yatırım uzmanlarının sayısını artırmak öncelikli olmalı. Sadece para kazanmak için insanların canlarını riske atan, duyarsız kişilere bu sektörde kapıların kapanması; yatırımcıların da kendilerini eğitimli, bilgili ve duyarlı kişilere teslim etmesi gerekiyor” dedi.
17 Ağustos depremi inşaat sektöründe bir devrim başlattı