Uzun yıllardır sektörde hizmet veren Gayrimenkul Danışması Sühran Aras 2018 yılı ve 2019 yılının ilk çeyreğini değerlendirdi.
Gayrimenkul sektöründeki aşırı olumlu hava son yıllarda çok iyi şekilde işledi ve adeta sektör altın bir çağ yaşadı. Ancak; son 1 yıldır yaşananlar sektörün aslında ne kadar kırılgan olduğunu da gösterdi. Çağ değişiyor, ekonomi değişiyor ve haliyle tüketici refleksleri de değişiyor.
Olası bir derin krizde en çok etkilenen grubun orta gelir eğilimli grup olduğu düşünüldüğünde, sektörün sekteye uğramaması düşünülemez. Çünkü bu grup en çok kredili konut satın alma seçeneğini kullanan grup. Hükümetin vereceği desteklerle, artık tüketicinin beklentisini ön planda tutmak ve gerçek anlamda sorun çözmek gerekiyor. Ancak bu sayede 2019 yılını yara almadan atlatmak mümkün olabilir.
2019 beklentisi aşırı kötümser olmasa da eski olumlu havadan uzak; artışın yavaş seyredeceği bir yıl olabilir. Bu durum kısa vade yatırımcısını uzaklaştırabilir. Ancak, tersi bir dinamikle yabancı yatırımcıyı ve gurbetçileri konut yatırımına itebilir. Eğer iç tüketici doğru bir planlamayla teşvik edilebilirse 2019 yılı beklentilerin de üzerinde iyi geçebilir.
2018 yılında yaşanan ekonomik gelişmelerin 2019 yılının ilk döneminde de devam etmesi bekleniyordu ve öyle de oldu. Konut fiyat endeksindeki artış, inşaat maliyet oranlarının yükselmesi ve faizlerin kredili satışları azaltmasıyla birlikte sektördeki daralma devam ediyor. 2019 yılı ilk çeyrek konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %15,6’lık bir düşüş göstererek 256.433 adet seviyesinde gerçekleşti.
2019 yılı ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre ilk el satışlarda %22,3 oranında, ikinci el satışlarda ise %10,0 oranında gerileme yaşandı. İpotekli satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yaklaşık %57,3’lük bir düşüşün görülmesi her şeyi açıklar nitelikte… Ancak; faiz oranlarının 2018 seviyelerinden aşağıyla doğru inmesiyle birlikte, Mart sonunda ipotekli satışlarda iyileşmeler görülmeye başlandı.
Yabancı konut satışlarında 2018 yılının 2.yarısında yakalanan büyük artış, 2019 yılının ilk çeyreğinde görülmese de 2018 yılının ilk çeyreğine göre %81,5’lik artış yaşandı. Toplam satış içerisindeki payı %3,8 oldu. Yabancılara en çok satışın yapıldığı ilimiz %44,9 ile İstanbul olurken, %19,7 pay ile Antalya ikinci sırada yer aldı.
2019’un kalan yarısında sektörde bizi neler bekliyor?