Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, DSİ 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun ile Türkiye’nin “Kanal İstanbul“dan sonraki “ikinci çılgın projesi” olarak nitelendirilen “Boğaçayı Projesi” kapsamında havzada başlayan çalışmaları inceledi. AA’nın haberine göre; Türel, DSİ’nin iş makineleriyle Boğaçayı’nda temizlik çalışmalarına başladığını, kendilerinin de Büyükşehir olarak bu çalışmalara destek verdiklerini ifade etti. Çalışmaların en az 1-2 ay devam edeceğini belirtti. Derenin kuzey yönündeki rüsubatlarla (tortu, çökelti) ilgili yapılması gereken ihaleler bulunduğuna işaret eden Türel, bakanlığın da onayıyla ihalelerini bu yıl içinde başlatarak ciddi bir çalışma daha yürütmüş olacaklarının altını çizdi. Türel, “Artık ‘Boğaçayı Projesi start aldı, başladı’ diye rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.
Türel, proje kapsamında Büyük Liman’ın mendireğinin doğu tarafında da bir yat limanı projesi yürütüleceğini hatırlattı. Yat limanının yatırım programına alınması konusundaki dilekçelerin Kalkınma Bakanlığına sunulduğunu duyuran Başkan Türel, şunları kaydetti: “O da Kalkınma Bakanlığımız tarafından değerlendiriliyor. Zannediyorum mayıs ayı içeresinde onaylanmak suretiyle yat limanı projemiz de bir taraftan Boğaçayı Projesi kapsamında ihale aşamasına gelmiş olur. Çünkü projeleri artık tamamlandı, tamamlanıyor diyebiliriz. Boğaçayı Projesi’nin üçüncü etabında ise dağın arkasındaki kısmında sinema stüdyoları ve eğlence parkaları olacak. Onunla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Bu sene içerisinde yatırımcılara bir imkan tanımak suretiyle yani ‘yap, işlet, devret‘ formülüyle yapacağımız ihale kapsamında o projenin de Antalya‘ya kazandırılması hususundaki gayretlerimiz devam ediyor.”
Yaklaşık maliyeti 1 milyar lira olması beklenen Boğaçayı Projesi kapsamında büyük bir yat limanıyla içe doğru 40 kilometrelik yeni bir sahil oluşturulacak. Projede yaşam merkezleri, halka açık rekreasyon ve aktivite alanları, yat limanları, restoranlar yer alacak. Proje 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Boğaçayı beslenme havzası içerisinde kalan 927 kilometrekarelik alanın tamamı ele alınarak, havza bütünü içerisindeki her türlü afet ve altyapı riskine çözümler getirilecek. Projeyle Konyaaltı bölgesini tehdit eden ciddi taşkın ve sel riskinin de önüne geçilecek. Son 80 yılda 70 metresi kaybolan Konyaaltı sahilindeki erozyona da çözüm getirilecek.
Antalya’nın çılgın projesinde çalışmalar başladı