Sürdürülebilirlik ilkesiyle mimari tasarımlar yapan ve ekolojik mimarlığı benimseyen Avcı Architects kurucusu Mimar Selçuk Avcı, TUİK verileri kapsamında mimarlık ve mühendislik alanındaki yenilikçi girişimler ve yenilik türleri 2012 ile 2014 yılları arasında yüzde 45,1, ürün ve/veya süreç yeniliği faaliyetinde bulunan girişimler ise yüzde 27,2 sonuçlarına ulaşarak Türkiye’de yenilik kavramının yeniden sorgulanması gerektiğini düşünüyor. Türkiye’de sürdürülebilir mimarinin sistematik inovasyon politikalarına ihtiyacı olduğunu savunan Avcı, bu politikaların sadece teknolojiyle değil tasarım kararlarıyla da ilgili olduğunu vurguluyor.
Dünyada artık ülkeler arası inovasyon ölçümlerinin yaygınlaştığını ve bunlardan ikisinin Avrupa İnovasyon Karnesi ile Küresel İnovasyon Endeksi olduğunu belirten Avcı, Küresel İnovasyon Endeksi’nin 2015 verilerine göre; Türkiye’nin inovasyon performansında 58. sırada yer aldığını ve Türkiye’nin yenilik kapasitesinin arttırılmasının mimariyle doğrudan ilişkili olduğunun altını çiziyor. Mimaride inovasyon kavramının zorunlu bir süreç olması ve projelerde orijinalliğin denetlenmesi gerektiğinden söz eden Avcı, tasarımlarında yerel malzemelerin inovatif kullanımı ve yere özgün doğru analizler yaparak mimaride teknolojinin gerektiği kadar tüketimini mimaride inovasyon olarak benimsediklerini anlattı.
Ankara’da bulunan, termal labirent sistemini kullanarak standart binalara oranla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayarak sürdürülebilirlik kriterleri ve yapı için özel tasarlanan iklimlendirme sistemiyle Türkiye’de yeşil bina teknolojilerini bir adım öteye taşıyan LEED Platinum sertifikalı TMB, Londra’da düzenlenen 2014 Building Awards’ta En İyi Uluslararası Yapı Ödülü’nü kazanmıştı.
Avcı Architects, Türkiye mimarisinde inovasyonu konuştu