İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısında kentsel dönüşüm çalışmalarına dair bilgi verdi.
Uzundere’de yapılan kentsel dönüş projesinin detaylarını anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Uzundere’nin kentsel dönüşümün ilk ihalesini 1 buçuk sene önce yaptık. 3 etap Uzundere, 3 etap Örnekköy’de hazırlanmış durumda. Yaklaşık bin 500 civarında daire ve iş yeri dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Biz 35 bin ile 40 bin konut civarında üretmek için 7 bölgede çalışma yapıyoruz. Bunlar ilk etap. Bayraklı’da 3 bin hektar alanda çalışıyoruz ama şu an çalıştığımız alan 60 hektar. Diğerlerini etap etap götürüyoruz. Bir kentsel dönüşüm bölgesini belirlediğimizde makro olarak bölge dönüştüğünde ne ile karşılaşacağız? Büyük fotoğraf ne olacak? Önce buna çalışıyoruz. Sonra kentsel dönüşüm alanını belirliyoruz ve etap etap hareket ediyoruz. Onların içinde de kademe kademe uzlaşıyı sağlıyoruz. En fazla çıktığımız metrekare 100 bin metrekare civarında oluyor” diye konuştu.
İzmirli müteahhitlere, Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ihalelerine girme çağrısı yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, daha fazla yüklenicinin ihalelere girmesiyle rekabet ortamının güçleneceğini söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında kimsenin hakkını yemediklerinin altını çizen Kocaoğlu, “Vatandaşın hakkı maksimum düzeyde korunacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarında kamu, tek bir artı değer bile almayacak. Artı değer çıkarsa, çöp dahil olmak üzere oradaki mal sahiplerine, vatandaşlara kalacak” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Jeotermal Anonim Şirketi’nde yüzde 50 hissesinin bulunduğunu da anımsatan Başkan Kocaoğlu, “İzmir’in tüm jeotermali tek elden yöneterek maksimum faydayı elde etmeye çalışıyoruz. Yüzde 50 ortaklığı seviyorum. Katolik ortaklığı gibi kimse kimseden ayrılamıyor. Bu bir model. İlk defa İzmir’de uygulandı ve başarılı oldu” diye konuştu. Kocaoğlu, açıklamasında İzmir’in tasarım kenti olması gerektiğini vurguladı. Zenginleşmenin yolunun teknoloji kullanmaktan, tasarım ve inovasyondan geçtiğini ifade eden Kocaoğlu, “Bizim 2009 senesinde yaptığımız arama konferanslarında İzmir’in tasarım kenti olma konusunda bir süreç başlattık. Dönertaş’ın üstünde tasarım atölyemiz var. Mutlaka EBSO öncülüğünde sanayicilerimizin bizim de desteğimizle İzmir’in tasarım kenti olması, tasarım ünitelerinin de İzmir’in merkezinde turizmi ayağa kalkındıracak Kemeraltı bölgesinde yerleşmesi gerekiyor. Kemeraltı’ndaki 11 bin binayı ayağa kaldırmadan turizmden, hizmet sektörünün gelişmesinden bahsetmek boş laftır” dedi.
Açıklamasının ardından meclis üyelerinden gelen soruları da yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, Mavişehir’de ve İzmir’in bazı ilçelerinde trafik sorunu yaşandığının hatırlatılması, üçüncü bir çevre yolunun yapılmasının gerekli olduğunun hatırlatılması üzerine, “3’üncü çevre yolu merkezi hükümetin planlayacağı bir olaydır. Biz 2007’de TOKİ’yle oturduk Mavişehir planı yaptık. Ondan sonra bakanlık ve TOKİ tarafından olmayacak yerlere gitti. Oradaki o yoğunluğun sebebi büyükşehir belediyesi değil. Çok direndik, yargıya gittik. Elimizdeki her olanağı kullandık. Kök bedava yap inşaatı. Bu doğru değil. Her alanın şehir planlaması diye bir bilim var. Her alanın da kaldıracağı bir nüfus yoğunluğu var. Aklı ve bilimi rehber almadan yapılan planlamalar Mavişehir ve benzeri sıkıntıları yaratıyor” yanıtını verdi.
Tramvayın, Mavişehir İZBAN’a bağlanacağını, çift ring olarak Atatürk OSB’den geçeceğini belirten Aziz Kocaoğlu şu bilgileri verdi: “Tramvay Çiğli İZBAN’dan, Ata Sanayi’den ve Katip Çelebi Üniversitesi’nden geçecek. O zaman gerçek anlamda Karşıyaka tramvayından maksimum fayda sağlanacak” dedi. Bazı meclis üyelerinin, ‘tarih verebilir misiniz’ demesi üzerine Kocaoğlu, “Devlette, belediyede tarih verilmez. 80 yerden izin alırsın. Narlıdere Metrosu’nun izni 2 senede çıktı. Nasıl tarih vereceğim? Şimdi Buca Metrosu’nu bekliyoruz, uğraşıyoruz. Alt Yapılar Genel Müdürlüğü inceleme yapıyor. Aralık ayında kalkınma bakanlığına gitti. Ana kısım bitti. Üst yazıyla yüksek planlamaya gönderecek. Bakanlar imzalayacak, gelecek” diye konuştu.
Karşıyaka Stadı ile ilgili de açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, 7-8 bin kişinin ayakta 7-8 bin kişinin oturarak maç izleyeceği stat yapılacakmış. Ben bu stat konusundan illallah ettim, yaka silktim. Stadın yeri kesseniz yine yanlıştır. Örneköy’deki stat cuk oturur. ESHOT garajı yaptığımız yeri verin dedik. Bir şey de istemiyoruz. Otobüsleri Örnekköy’deki yere taşıyalım dedik. Karşıyaka bölgesinde bir yere ihtiyacımız var. Burayı alın burada stat yapın dedik. Örnekköy’ü de bize verin ESHOT garajı yapalım dedik. Olmadı. Yapılır inşallah” dedi.
Aziz Kocaoğlu İzmir’deki kentsel dönüşümü anlattı