Bakan Arslan’ın değerlendirme toplantısında dev ulaşım projeleri, açılışlar, devam eden projeler otoyol ve Boğaziçi Köprüleri‘nde fiyat artışı ile Osman Gazi Köprüsü‘nde fiyat indirimi gündeme geldi.
Bölgenin ekonomisini gelişimi için Osman Gazi Köprüsü’nün geçiş ücretinin düşürüldüğünü kaydeden Bakan Arslan, bunun bir etkisinin de İstanbul İzmir Otobanı‘na olacağını dile getirdi.
31 Aralık gece yarısından itibaren Körfez Geçişi olarak bilinen Osman Gazi Köprüsü’nde yaklaşık 89 lira olan geçiş ücretini 65,65 liraya düşürüldüğünü söyleyen Bakan Yıldırım, havacılık sektörünün son 14 yılda neredeyse 5-6 kat büyüdüğünü, yaklaşık 35 milyon olan yolcu sayısının 180 milyona ulaştığını belirtti. Bakan Arslan, yap-işlet-devret modeliyle yapılan projeler hariç 654 milyon liralık kaynak aktarıldığını kaydetti.
Ulaşımı taşıt sahipleri için değil, erişimin kolaylaşması için yaptıklarına işaret eden Bakan Arslan, “Bulundukları bölgede sanayiyi, ekonomiyi, endüstriyi büyüterek, ülkemize ilave katma değer oluşturuyorlar. Biz, bu tip yan etkileri daha çok önemsiyoruz.
İstanbul-İzmir Otoyolu tamamen bittiğinde, Osman Gazi Köprüsü‘nden beklediğimiz araç trafiği 40 bin. Neden? Çünkü o bölgede yaşayan yaklaşık 25 milyon insanın yaşamını kolaylaştırmak, ticaretini büyütmek yeni kendi taşıt trafiğini oluşturması, bizim beklentimizdir. Herkesin malumu bu sene sonu itibarıyla 100 kilometrenin üzerinde bir kısmını bitirmiş oluyoruz ancak 284 kilometrelik kısmı 2018 sonunda bitecek. Asıl trafiğini o zaman oluşturmuş olacak. Çanakkale, Yavuz Sultan Selim köprülerini de düşünürseniz oluşturacağı ring ile de ilave trafik oluşturacak.” diye konuştu.
Arslan, Rusya ile yaşanan olaylar ve dış hatlardaki diğer krizler nedeniyle hedeflerin biraz saptığını belirterek, “Dış hatlardaki yolcu sayısı dünya genelinde daraldı. özellikle Rusya ile geçmişte yaşadığımız krizler nedeniyle, Rusya’daki uçuşların ve turist girişinin olmaması bu sektörde önemli bir etken oldu, rakamlar düşük kaldı” şeklinde konuştu.
Yeni yapılan 11 havalimanı hakkında bilgi veren Arslan, Sinop, Çanakkale ve Van havalimanlarında yeni terminal binalarının bitmek üzere olduğunu kaydetti. Karaman ve Yozgat havalimanlarının etüt proje aşamasında bulunduğunu söyleyen Bakan, Rize-Artvin bölgesel havalimanında da yeni yılla birlikte işe başlanılacağını dile getirdi.
İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 42 seviyesine geldiğini anlatan Arslan, “2018’in ilk çeyreğinde birinci fazın açılması adına bu sefer 23 bin kişiyle değil yaklaşık 30 bin çalışanla İstanbul yeni havalimanı inşaatı devam edecek.” şeklinde konuştu.
Arslan, 2017 yılında 130 kilometresi otoyol olmak üzere 840 kilometre bölünmüş yol, 860 kilometre tek yol, 12 bin 250 kilometre sathi kaplama bakım onarım, 57 kilometre köprü yapacaklarını, 41 tünelin hizmete gireceğini söyledi. Kuzey Marmara Otoyolu‘nda devam eden çalışmaların 3 yılda tamamlanacağını dile getiren Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için 26 Ocak’ta tekliflerin alınacağını, 18 Mart’ta bu köprünün temelinin atılacağını söyledi.
Demiryolu sektöründe yeni 152 kilometre yol yapacaklarını dile getiren Arslan, “YHT hatlarında 6 adet yeni set alarak, set adedini 19’a çıkaracağız. Yüksek Hızlı Tren seferlerini yüzde 50 artıracağız. 10 adet YHT tren seti alımında ihale süreçleri devam ediyor. 1 adet YHT Hattı Test Ölçüm Treni alacağız, çünkü artık çok sayıda YHT ve hızlı tren hattında inşaat çalışmaları devam ediyor. 4 bin kilometreye varan bir çalışmadan bahsediyoruz. Milli yük vagonunun çalışmaları tamamlandı artık seri üretimine geçiyoruz.” diye konuştu.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi‘ni 2017 yılının ilk yarısında hizmete alacaklarını anlatan Arslan, Ovit Tüneli’nde gelecek yılın sonunda bitirip, hizmete sunacaklarını bildirdi.
Sincan’da Yüksek Hızlı Tren Bakım Kompleksi yaptıklarını anlatan Arslan, “Yaklaşık 550 milyon liralık yatırım. Onu da hemen ilk çeyrekte bitirip, hizmete sokacağız.” dedi.
Gayrettepe’yi yeni havalimanına bağlayacak metro hattının inşaatının başlayacağını ifade eden Arslan, yeni havalimanını Halkalı’daki mevcut hatta bağlayacak metronun da ihalesini yapacaklarını söyledi.
Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde otomobillerin geçiş ücretinin 11,95 lira olacağını bildirdi.
Son olarak Bakan Arslan, Çamlıca TV ve Radyo Kulesi‘nin haziran ayında bitirileceğini belirten Arslan, buradaki görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılacağını anlattı.
Arife Yıldız Ünal, Merve Özlem Çakır/AA
Bakan Ahmet Arslan geçen yılı özetledi, gelecek vizyonu çizdi