Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ordu’daki sel afeti gibi olaylar için genel bir eylem planı hazırlayacaklarını açıkladı. Dün gazetecilerle bir araya gelen Kurum, Ordu’da yaşanan selle ilgili sorulara da yanıt verdi. Kurum, “Neticede bu yağışların olmasının nedeni iklim değişikliği. Bu beklenen bir şey değil. Buna ilişkin stratejik eylem planı hazırlamak zorundayız. Altyapıyı güçlendirmek zorundayız. Bilhassa kaçak yapılaşmadan kaynaklı yerlerin ciddi manada yeniden gözden geçirilmesi lazım. Ekiplerimiz sahada gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bakanlık olarak üstümüze düşen neyse bu görevlerimizi zarar gören vatandaşlarımızın zarardan en az şekilde etkilenmesi için yerine getireceğiz. Cuma günü (bugün) bakanlık ve bağlı kuruluşlarımızla orada olup yapılacak ne varsa hızlı bir şekilde yapma gayreti içine gireceğiz” dedi.
Kurum, bakanlığının 100 günlük eylem planını anlattı. Bunların içinde “asrın projesi” denilebilecek Kanal İstanbul’un da bulunduğunu belirten Kurum, “43 kilometre uzunluğundaki kanalın her iki tarafında, 4 katı geçmeyen yapıların olduğu yatay yapılaşmanın hakim olduğu bir alan olacak” dedi. Buralara modern iki şehir kurma arzusunda olduklarını ifade eden Kurum, “Yeni bir nüfus değil, İstanbul’un içinde hasarlı veya yıkılması gereken konutlardaki nüfus için bu öngörülüyor” ifadelerini kullandı. Ekonomideki son gelişmelerin Kanal İstanbul’u etkisine de değinen Kurum, “Cumhurbaşkanımızın talimatı var. Hiç kamu kaynağı kullanmadan bu projeyi yapacağız. Yurtiçinden ve yurtdışından da talepler var. Sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.
İmar barışına ilişkin bilgi veren Kurum, 3 milyon 780 bin kişinin müracaat ettiğini, 1 milyar 350 milyon liranın ödendiğini söyledi. İmar barışının 2017 sonrasında yapılan kaçak binaları kapsamadığını belirten Kurum “Ekipler sahada. 2017 sonrasında yapılan kaçak yapılar bildiriliyor ve yıkımı gerçekleştirilecek. Bu yeni bina yapma kanunu değil. Bu imar barışı kapsamında olması gereken son yasa. Değerlendirmek istemeyen sonuçlarına katlanacak” dedi.
Geçtiğimiz günlerde gayrimenkul sektöründen konut kredisi kullanacak vatandaşların yıllık faiz yükünün 8 puanlık bölümünün kamu tarafından karşılanması talebi gelmişti. Bu talebi değerlendiren Kurum, “Konut sektöründeki problemi biliyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla çalışıyoruz. Tüm sektörü ilgilendiren kararlar alacağız. Faiz desteği mi olur, başka mı olur, onu da süreç içinde açıklayacağız” dedi. Kurum, her önüne gelenin AVM ve ofis yapamayacağı bir sisteme geçileceğini de ekledi.
Kentsel dönüşümün önemli olduğunu ancak “binasını yenilemekten mevcut dairesinin iki katını almayı anlayanlar” olduğunu söyleyen Kurum, “Her durumda malının iki katını vermek gibi bir durum söz konusu olamaz” açıklamasını yaptı. İmar artışı yapmadan süreci yürütmeye çalışacaklarını kaydeden Kurum, dönüşümdeki sorunların farkında olduğunu kaydetti.
18 ilde 33 millet bahçesi kuracaklarını, 100 gün içinde 5 millet bahçesini açacaklarını belirten Kurum, “Atatürk Havalimanı için projelendirme çalışmalarına başladık. Ankara AKM alanı da, Ankaralıların nefes alacağı bir alan olacak. 21 milyon metrekare millet bahçesi yapacağız, 15 milyon metrekaresi İstanbul’da olacak. İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan yüzde 10 artacak” dedi.
Hacer Boyacıoğlu/Hürriyet
Bakan Kurum: Afet planı hazırlıyoruz