4 Nisan günü tanıtımı yapılan Süperkent Projesi, Türkiye’de ilk olmaya hazırlanıyor. Ekolojik şehirlere ilk adımın atıldığı proje ile yüzde 45 daha az enerji, yüzde 50 daha az su ve yüzde 70 daha az katı atık üreten, ulaşımı gelişmiş, kentsel yeşil alan oranlarının yüzde 70 düzeyinde arttırıldığı yaşam alanları meydana getirilecek. Projenin pilot uygulaması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Kocakır mevkiinde başlatılacak. Daha sonra sistem Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.
Bugün gerçekleştirilen 'Süperkent Standardı, Uygulama Alt Yapısı ve Pilot Uygulaması Sempozyumu'nda yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, projeye ilişkin konuşma yaptı. 5 Ekim 2012 tarihinde 'Kentsel Dönüşüm Seferberliği' ile afetlere hazır bir Türkiye'nin önünün açıldığını belirten Sarı, hali hazırda 1 milyon 214 bin 505 vatandaşa ait, 189 bin 649 yapıda dönüşümün sürdürüldüğünü açıkladı. Günümüze kadar 32 bin 656 riskli binanın yıkımının tamamlandığını söyleyen Sarı, vatandaşlara yaklaşık 1 milyar lira kira yardımı yapıldığını ifade etti. Gelecek kuşakların ihtiyaçlarını göz önüne alarak hareket ettiklerini vurgulayan Sarı, bu çerçevede yeni bir model olan 'Süperkent'in geliştirildiğinden bahsetti.
Açılımı 'Sürdürülebilirlik Performanslı Kentsel Dönüşüm' olan Süperkent, ekolojiyi ön plana alan bir sistem. Türkiye'de kentsel dönüşüm uygulamaları 'sosyo ekonomik sürdürülebilirlik' ilkelerine ağırlık veren modelle desteklenecek. Bu yeni model aynı zamanda daha düşük faturalarla daha değerli gayrimenkuller edinmeyi sağlayacak.
Bakan Sarı, pilot proje kapsamında Eskişehir'in Odunpazarı İlçesine bağlı Odunpazarı mevkiinde 838 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan ettiklerinden bahsetti. Bu alanda 4 etaplık bir çalışmayla 75 bin vatandaşın yaşayacağı, yeni bir kent kurulacağını anlatan Sarı, Eskişehir’in marka değerinin artacağını ve şehrin refah düzeyinin yükseleceğini söyledi. Sarı, proje alanında yenilenebilir enerji üretileceğini, mahalle ısıtma sistemlerinin kurulacağını ve yağmur suları ile atık sular en yüksek seviyede değerlendirileceğini belirtti.
Projenin yapılacağı alanda, ulusal şebekeden elektrik enerjisi kullanılmayacak ve diğer yerleşim alanlarına göre yüzde 90 oranından fazla enerji verimliliği sağlanacak. Proje maksimum oranda atık su geri kazanımı sağlayarak kendi suyunu kendisi üretecek. Kullanımdan çıkan sular ise sifon ve bahçe sularında iş görecek. Arıtılan suyla günlük 3 bin 375 metreküp tasarruf edileceği ise hesaplandı. Alanda kullanılacak ulaşım ağı ise düşük emisyonlu olacak. Projede yılda 25 bin 458 ton kullanılacak katı atığın tamamı ayrışacak. Doğal alanların da tamamen elde tutulmasıyla birlikte Avrupa standartlarının üzerinde yüzde 97,3 karbon azaltımı hedefleniyor. Kentsel hizmet giderlerinde ise minimum yüzde 44 tasarruf sağlanacak. Ayrıca yüzde 65 enerji verimliliği, yüzde 65 su tasarrufu, yüzde 55 işletme verimliliği amaçlanan şehir, tükettikçe kar edecek ve üretecek. Ayrıca hazırlanan yönetmelik taslağıyla yeni kentsel dönüşüm sistemi yönetilecek, yürütücü bir kuruluşun oluşması temin edilecek.
Bakan Sarı, Süperkent Projesi tanıtımına katıldı