Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kent dışına taşınmasına karar verilen askeri arazilerin tamamının yeşil alan olarak kullanılmayacağını belirterek arazilerin kullanımında kentsel dönüşüm ihtiyacının da gözetileceğini söyledi.
Gazete Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre, askeri arazilerin değerlendirilmesinde üç prensibi benimsediklerini ifade eden Işık, önceliklerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olduğunu kaydetti. Askeri arazilerin taşınmasının bir maliyeti olacağına dikkat çeken Bakan Işık, “Dev tesisleri bir yerden kaldırıp başka bir yere götüreceğiz. Altyapıyı ve üstyapıyı götürmenin maliyeti ayrı ayrı yüksek” dedi.
Şehir içinde kalmış yeşil alanların mutlaka korunacağını vurgulayan Fikri Işık, “Taşınacak alanların tamamı yeşil alan değil. Buna göre kentsel dönüşüm ihtiyacı da gözetilecek. Diğer kurumlarla bu temel prensipleri konuştuk” açıklamasında bulundu. Taşınma maliyetlerinin de önemli olduğunu kaydeden Işık, “Bu üçünü dengeleyecek bir formülasyon, anlayış içinde hareket edeceğiz” diye konuştu.
Konya’da kent içinde kalan cephanelik için Konya Belediyesi ile çalışma başlattıklarını da açıklayan Bakan Işık, bu alanların ücretsiz verilmeyeceğini, belediye ile detayların konuşulduğunu anlattı.
Askeri arazilerle ilgili olarak Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar kapsamında 81 ildeki askeri arazileri tek tek çıkaracak. Milli Savunma Bakanlığı’nın taşınacak arazileri belirlemesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu arazilerden yeşil alan niteliği bulunmayanları kentsel dönüşüm için planlayacak. Maliye Bakanlığı da askeri tesisler için kent dışında yeni Hazine arazileri tahsis edecek. Askerlik şubesi gibi tesisler kent içinde kalmaya devam ederken, tank taburları, cephanelik ve atış alanları gibi yapılar ise taşınacak.
Bakanı Işık’tan askeri arazilerde kentsel dönüşüm sinyali