Yargının kilitlenmesine, kiracıların mağduriyetine yol açan ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarında belediyeler kiracıların hukuki mücadelesine destek verecek. İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Şenay Araç Demir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a kiracıların yüzde 25’in üzerinde zam yapmamasını, bunun üzerinde zam yapanlara karşı verecekleri hukuki mücadelede kiracıların yanında olacaklarını söylediğini aktardı.
Fahiş kira artışları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken, hükümetin kiralara yüzde 25 zam sınırına kimi ev sahiplerinin uymak istememesi, mahkemelerin de iş yükünü artırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldığı bir etkinlikte kiralara yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacağını tekrar hatırlatırken, kiracıların bunun üzerindeki zam taleplerini karşılamaması gerektiğini söyledi.
Bakan Murat Kurum’un açıklamayı yaptığı programa katılan İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, toplantıda ev sahipleri ile kiracıların yaşadığı sorunların konuşulduğunu belirterek, toplantıyla ilgili şu bilgiyi paylaştı:
“Toplantıda Bakan Murat Kurum’a “Yüzde 25 olarak belirlenen kira artışını bazı mülk sahipleri uygulamıyor, zorluk çıkartıyor, bununla ilgili bir düzenlemeniz olacak mı?” şeklinde bir soru yöneltildi. Bunun üzerine Bakan Kurum, “Kira artışında ev sahiplerine yüzde 25 artışı yapın, hesaplarına parayı yatırın, bunun üzerinde kimse artış yapamaz. Zorluk çıkartırlarsa sizi evden çıkartmak isterse kaymakamlığa gidin şikayette bulunun. Belediyelerimiz bu tür durumlarda ücretsiz avukat desteği verecek. Kiracılar bu konuda haklarını bilsin yüzde 25’ten fazla artış yapmasın” uyarısında bulundu.
Hükümetin açıklamaları ile kiracının yanında olduğunu gösterdiğini aktaran Şenay Araç Demir, son uygulama ve projelerin de önümüzdeki dönemde kiraları düşürmede etkili olacağına inandıklarını açıkladı.
Belediyelerin de ücretsiz avukat desteği vererek kiracıların hukuki mücadelesine katkı sunmasının anlamlı olduğunu belirten Şenay Araç Demir, “Şimdi görev, ev sahiplerine düşüyor. Fahiş artış talepleri hem mahkemelerin iş yükünü artırıyor, hem de enflasyonu körüklüyor ki bu durum sonradan ev sahiplerinin bütçesini de sarsıyor. Enflasyonun çok üzerinde yapılan artışlar dar gelirli kiracıları zorlarken, sulh hukuk mahkemelerinin ve icra mahkemelerinin dava yükünün neredeyse yüzde 40’ını kiracı mal sahibi davaları oluşturuyor. Mahkemelerde en erken duruşma tarihi 2023 yılına veriliyor. Herkesin elini başına koyup konuyu bir kez daha düşünmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
İstiklal Kütüphanesi kapılarını açtı