İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul’da 750 bin konutta kimsenin kaydı yok. Konutunu boş tutanlardan ekstra vergi almalıyız. Böyle bir şehirde evinizi boş tutamazsınız. Bunun dünyada örnekleri var” açıklaması tartışmalara neden oldu. Peki, boş evden vergi alınabilir mi? Alınırsa konut krizine etki eder mi? Evlerini dönemsel kullananlar mağdur olur mu?
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜGEM Kurucu Başkanı ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan “Özellikle konut arzının kısıtlı olduğu günümüzde, kullanılmayan ve boş olan konutların gayrimenkul piyasalarına kazandırılması büyük önem taşıyor. Sadece vergi açısından değil arz sağlanabilmesi açısından da buna ilişkin getirilebilecek düzenlemelerin faydalı olacaktır” dedi.
Konutların kullanılmamasının farklı nedenleri olabildiğini de belirten Akdoğan “Örneğin gerek yurtiçi gerekse de yurtdışında başka şehirlerde yaşayan bazı vatandaşlarımız İstanbul’a geldiklerinde kullanabilmek amacıyla evlerini kiraya vermeyebiliyor. Bazı konut alan yabancılar da aldıkları evleri her zaman kullanmadıkları gibi kira prosedürlerindeki sıkıntılar nedeniyle kiraya vermekten imtina edebiliyorlar. Vatandaşlık alıp konutları boş bekletenler de olabiliyor. Bunların tekrar ekonomiye kazandırılması önemli” diye konuştu.
Daha önce benzer düzenlemelerin konuştuğunu kaydeden Akdoğan “10 yıl kullanılmayan taşınmazlar için devlet tarafından kamulaştırma yapılmasının da teklif edildiği bir düzenleme olmuştu. Bu düzenleme geçmese de özellikle kullanılmayan evler için daha farklı bir vergi düzenlemesi gelebilir. Lakin burada taşınmazın hiç kullanılmaması ile dönemsel kullanımı çok net belirlenebilmeli. Kriter adres kaydı yerine belki aboneliklerdeki sayaç kontrolleri üzerinden de olabilir” ifadelerini kullandı.
İstanbul’un Kara Surları Millet Bahçesi oluyor