Sosyal ve kiralık konut projelerinin kredilendirilmesine öncelik sağlayıcı mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Bankaların dar gelirliye yönelik projeleri destekleyici mekanizma ve finansman modelleri geliştiriliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TOKİ’nin ürettiği konutların yüzde 10 peşinatla, uzun vade (10, 15, 20 yıl) ve düşük taksitlerle konut alıcılarına kira öder gibi ödeme imkânıyla sunulduğunu belirterek, kullanım hakkı veya kiralama şeklinde bir konut edindirme biçimi düşünmediklerini kaydetti. Bakan Özhaseki, TOKİ tarafından ihalesi yapılan konut projelerinin inşaatının başlaması ile birlikte satışa yönelik işlemlerin de başladığını anımsatarak, “Proje tamamlanarak teslim aşamasına gelmeden satışı da tamamlanmış olmaktadır. Stoklarında bulunan konutların büyük kısmı kentsel dönüşüm veya kamu kurumları ile yapılan protokoller kapsamında bekletilen konutlardır” dedi.
Yasaya göre dar gelirliye tahsis edilecek konut ve iş yerleri, borçlandırma suretiyle verilebiliyor. Önümüzdeki dönemde bu uygulamanın riskli bölgede oturan ancak tapusu olmayan vatandaşlar için uygulanması da planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılda en az 500 bin bağımsız birimin yıkılıp kentsel dönüşüme girmesini hedefliyor. Projelerin 200 bininin İstanbul’da 300 bininin ise diğer şehirlerde yapılması planlanıyor. Bunun için önümüzdeki dönemde dönüşüm sürecinde kullanılacak yeni rezerv alanları belirlenecek.
Hazal Ateş/Sabah
Dar gelirliyi ev sahibi yapacak yeni finansman geliyor