Kandilli Rasathanesi’nin açıklamalarına göre merkez üssü Yalova açıklarında gerçekleşen iki deprem Marmara Bölgesi’ni sallarken bu konuda ne kadar tedbir aldığımızı bir kere daha akıllara getirdi. Hürriyet Gazetesi’nden Gülden Aydın ve Rıfat Başaran’ın haberinde depremin merkezine dikkat çekildi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi ise yaptığı açıklamada 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminin merkez üssünün hemen yanı başında olan yeni deprem kaynaklarının Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Batı Marmara’dan geçen uzantısı olduğunu söyledi. Bu nokta için Marmara Denizi’ndeki ‘en yoğun deprem aktivitesinin gözlendiği yer’ denilirken hattın Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna açıldığı kaydedildi.
Dün saat 8.30 ve 8.40’ta Yalova açıklarında meydana gelen 3.0 ve 4.4 şiddetindeki iki deprem, İzmit Körfezi-Adalar açıklarındaki Marmara Denizi’nden geçip Mürefte-Şarköy’e bağlanarak Saroz Körfezi’ne uzanan bir çizgi oluşturuyor. Jeolog-Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, bu depremleri büyük depremin ayak sesi olarak algılarken “Marmara Bölgesi tehdit altında. Biriken enerji ancak 7 veya üzerindeki deprem ile boşalır. Önlem alınması için bu uyarı dikkate alınmalı” diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise deprem sonrasında kullanılmak üzere imar planlarında ayrılan arsaların akibetini sordu. Geçen zaman içinde yeril yönetimlerin ve merkezi hükümetin bu gerçeği görmezden geldiğini söyleyen Tekin, “Kamu arsaları dönüşümü ve deprem vergisi getirilmesine rağmen ayrılan alanlar yeniden imara açıldı. Deprem vergisiyle duble yollar yapıldı. 15 milyon insanın kullanabileceği alanlara imar izni verildi. Olası bir depremin Türkiye’ye maliyeti 150 milyar dolara kadar çıkabilir” diyerek resmin büyüğünü gösterdi.
Deprem “Ben buradayım, gitmedim” diyor