Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Fikirtepe’de proje hazırlığı içinde oldukları iki adadan birinde yıkımları tamamladıklarını belirterek “Projenin ruhsatını almaya çalışıyoruz. Yetiştirebilirsek bir ay içinde proje lansmanını yapacağız” dedi. Fikirtepe’de ilk adada 480 konut, iki adanın toplamında ise yaklaşık 1000 konut olacağını söyleyen Dumankaya, Fikirtepe’nin çok değerli bir lokasyon olduğunu ve Fikirtepe’deki projeler bittiğinde bölgenin çok değerli olacağını belirtti.
Bu yıl içinde Gebze Çayırova’da da 4 bin dairelik bir projeye başlayacaklarını da kaydeden Uğur Dumankaya, İstanbul’da süren proje hazırlıklarına rağmen yurtdışında ve Anadolu’nun 10 büyük ilinde iş fırsatlarını araştırdıklarını anlattı. Gayrimenkul sektöründe rekabetin çok yoğun bir hal aldığını vurgulayan Dumankaya, “Artık piyasa, işine önem verenlerin, derinliğe ve markaya önem verenlerin, iyi ortaklıklar kurabilenlerin, finansal açıdan kendilerini sağlam tutabilen ve nakit akışı iyi yönetenlerin, know – how’ı iyi kullanabilenlerin, müşteriye yeterince odaklanabilenlerin, ölçek ekonomisini iyi kullananların farklılaşacağı bir noktaya geldi” diye konuştu. Gayrimenkul sektöründe pazarın 5-6 yıl öncesi gibi olmadığına dikkat çeken Dumankaya “Kar marjları her geçen gün düşüyor. Türkiye’nin bu rekabetçi ortamından dolayı yurtdışını düşünüyoruz. Aynı zamanda İstanbul’un haricinde de farklı şehirleri araştırıyoruz. Bunlar Anadolu’nun ilk 10’a girmiş şehirleri” açıklamasında bulundu.
Avrupa’nın yanı sıra Afrika pazarında Türk gayrimenkul geliştiricilerinin iş yapabileceği cezip pazarlar olduğunu ifade eden Uğur Dumankaya, bu pazarların riskli olduğu kadar karlı olduğunu da dikkat çekti. Dumankaya İnşaat olarak şu ana kadar Mozambik’e ve Fildişi Sahilleri’ne giderek buradaki pazarları araştırdıklarını açıklayan Uğur Dumankaya, şunları söyledi:
“Fildişi Sahilleri’ni beğendik açıkçası. Afrika’ya gidip gördüğünüz zaman, orada çok ciddi fırsatlar var. Orada kiralar çok yüksek, nitelikli konut az, inşaat endüstrileri de yok. Arsa ucuz, kiralar pahalı, inşaat malzemeleri pahalı… Onları bir araya getirip yapmak problem. Bir takım mali zorluklar da var ama bu, fırsatlar olmadığı anlamına gelmiyor. Kafamızı sadece Türkiye’ye gömmemize gerek yok. Birçok farklı pazarlar ve fırsatlar var.”
Şu anda Galatasaray’ın forma sponsoru olduklarını hatırlatan Dumankaya, Galatasaray’ın Afrika ülkelerindeki tanınırlığının katkı sağlayacağını düşündüğünü vurguladı. Galatasaray’ın tüm dünyada tanındığını kaydeden Dumankaya “Fildişi sahilleri mesela Drogba’nın memleketi ve Galatasaray bu ülkede çok fazla tanınıyor” şeklinde konuştu.
Şuanda Türkiye’de gayrimenkul pazarının çok karışık olduğuna vurgu yapan Uğur Dumankaya, son dönemde tırmanan terör olaylarının ve bu olayların basında fazlaca yer bulmasının yabancı yatırımcıyı yüzde 50 oranında beklemeye ittiğini öne sürdü.Buna karşılık Türk tüketicisinin bu olaylardan dolayı fazlaca beklemeye girmediğini dile getiren Dumankaya, “Maalesef hepimiz bu olayların yaşanmasına alıştık ya da alışıyoruz. Hayak her şeye rağmen devam ediyor” dedi. Türk tüketicisinin artık seçim öncesi ve sonrası dönemlerde de fazla beklentiye girmediğini kaydeden Dumankaya “Tüketici artık şerbetlendi sanırım. Artık siyasetin köpüğü ekonomiden ayrıldı her halde. Öyle inanılmaz dalgalanmalar oluşmuyor” açıklamasında bulundu.
Gayrimenkul pazarında tüketici için avantajlı dönemin devam ettiğine dikkat çeken Dumankaya şöyle devam etti:
“Fiyatlar rekabetten dolayı yükselemiyor. Alıcı pazarı hakim olduğu, satıcı pazarı çoktan bittiği bir dönem yaşıyoruz. Kısa vadede bazı sıkıntılar olmasına rağmen orta ve uzun vadede Türkiye’nin iyi bir geleceği olduğuna inanıyorum. Türkiye büyük bir ekonomi, genç bir nüfus var. Hala depreme karşı dayanıksız binaların oranı yüzde 65. Kentsel dönüşüm konusunda çok büyük işler yapılmak zorunda. 20 yılda 500 milyar dolardan bahsediliyor.”
Hüseyin Belibağlı / Emlaknews.com.tr
Dumankaya, Fikirtepe’deki ilk lansmanını bir ay sonra yapacak