15 Temmuz sonrası kayyum atanan şirketler arasında yer alan Dumankaya ve Fi Yapı’ya talip çıktı. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal bu iki şirkette 4 binin üzerinde insanın mağdur olduğunu işaret ederek, “Yabancı talip Almanya’nın önde gelen bir inşaat firması. Türk ortaklı değil. Bir şekilde Türkiye pazarına girmek istiyorlar. Dumankaya ve Fi Yapı problemini çözmenin prestij yaratacağına inanıyorlar ve böylece bu pazara girmek istiyorlar. İyi bir noktadayız.” dedi.
Her iki firmanın da 200’er milyon TL’ye ihtiyacı olduğunu söyleyerek mali portreyi ortaya koyan Gülal, “Fi Yapı’nın bunu karşılayacak bir varlığı var. Bir adası ‘Garip Ada’ var Dikili’de. Özel turizm alanı imarlı bir ada. Dumankaya’da da 200 milyon TL’ye ihtiyaç var. Varlıkları bunun yarısını karşılıyor. Alman grupla aradaki bu farkı kapatacağız.” diye konuştu.
Mağduriyetlere de değinen Gülal, “Konut borcunun tamamını, ödeyenler yarısını ödeyenler var. Bir şekilde dairelerini bekleyen insanlar var. Bizim konsantrasyonumuz da orada. Üç dört aydır nasıl bir çözüm getiririz diye uğraşıyoruz. İnşallah bu sorun için de güzel şeyler olacak. Görüşme aşamasındayız. Mutabakat zaptı imzaladık. Gizlilik anlaşmamız var. Bir yabancı firma ilgileniyor.” şeklinde konuştu.
Hak sahiplerine sevindirici haberi vermek için uğraş verdiklerini söyleyen Gülal, “Bütün uğraşımız bu mağduriyeti gidermek. Giderebilirsek kendi adımıza çok güzel bir iş yapmış olacağız. Hak sahipleri ile çok görüştüm, çok dinledim. Ama olağanüstü bir dönem bu, öyle bakmak lazım. Ama o mağduriyetleri gidermek istiyorum.” diyerek durumu özetledi.
Hürriyet’ten Jale Özgentürk’e konuşan Gülal, TMSF’de gelinen aşamaları da özetledi. Naksan’ın borçların çevirmekte zorlandıklarını söyleyen Gülal, gayri faal durumda olan 320 firmanın da tasfiye edileceğini belirtti.
TMSF’nin 49 milyar TL aktif büyüklüğe sahip 985 firma ile bugün Türkiye’nin en büyük holdingi olduğun hatırlatan Gülal, “FETÖ üyesi olduğu iddiası ile kayyum atanan firmalarda basiretli bir tüccar gibi davranıyoruz. Amacımız milli servet olarak gördüğümüz bu şirketleri büyüterek istihdamı korumak ve arttırmak.” dedi.
TMSF Başkanlığı görevine 8 ay önce geldiğini ifade eden Gülal, bugün 985 şirketin kendi bünyelerinde yer aldığını ama sayının her geçen gün değiştiğini söyledi. Mahkemelerin vereceği kararlara göre de yol haritası çizdiklerini söyleyen Gülal, “Türkiye darbe teşebbüsü ile önemli bir travma yaşadı, ağır bedeller ödedik. Bu olağanüstü bir dönem olarak görülmeli. 985 şirketin toplam aktif büyüklüğü devir tarihinde 44.7 milyar TL, özkaynakları 18.9 milyar TL idi. 31 Aralık itibari ile aktif büyüklükleri 49.3, özkaynakları 19.8 ciroları ise 26.5 milyar TL oldu. Çalışan sayısı da 47 binden 48 bin 700’e çıktı.” diyerek sözlerini noktaladı.
Jale Özgentürk/Hürriyet
Dumankaya ve Fi Yapı’ya Almanlar talip