Son 30 yılda birçok ambargoya maruz kalan ve savaşın gölgesinde ayakta kalma mücadelesi veren Irak, yeniden inşa ediliyor.
Irak Ulusal Yatırım Komisyonu (NIC) bu amaçla geçtiğimiz haftalarda 157 projelik bir liste yayınladı. Komisyon, bu projeler için yatırımcı arayışında olacaklarını açıklarken, liste içinde Musul Havalimanı gibi yıkılmış olan tesislerin yeniden inşasını da yer alıyor. Bunu yanı sıra yeni yatırımları da kapsayan liste, seyahat, ziraat ve enerji kaynaklarına da odaklanıyor. Evleri, hastaneleri, okulları, yolları iş merkezlerini, iletişimi de kapsayan liste gençlere iş bulmayı ve yıllardır süren şiddete bir son vermeyi hedefliyor.
Komisyon ayrıca bu konunun “Irak’ın Yeniden İnşası Konferansı”nda da ele alınacağı da duyuruldu. Irak Ulusal Yatırım Komisyonu Başkanı Sami Raoof Taqi Al-Araji, yabancı hükümetleri, özel şirketleri ve uluslararası organizasyonları temsil eden bin 900 delegenin konferansa katılmak üzere kayıt yaptırdığını söyledi.
Irak’ın yeniden inşası birçok sektörü de harekete geçirmiş durumda. Dünyanın birçok ülkesinden özel sektör oyuncularının, yeniden inşa nedeniyle ortaya çıkacak pastadan pay almak için Irak’ı mercek altına aldıkları belirtiliyor.
Irak’taki iş olanakları birçok fuarda da masaya yatırılıyor. Birçok ülkedeki özel sektör oyuncuları, Irak’ı yakından tanımak ve iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmak için bu fuarları bir fırsat olarak görüyor. Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kurumu da Irak’ın yeniden inşası konusunda özel sektöre çağrıda bulundu. Kurum, uluslararası şirketlerin Irak’ta inşaat projelerini ve yüksek getirili yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri gerektiğini duyurdu.
Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) Irak Ülke Müdürü Ziad Badr, “Dünyanın başka bir yerinde böyle yatırım olanakları olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
Uluslararası Finans Kurumu’nun Irak’ın değişik bölgelerinde yaklaşık 1.2 milyar dolarlık yatırımları olduğunu belirten Badr, özellikle bankalar, çimento fabrikaları, telekomünikasyon alanlarına odaklandığını kaydetti ve yakın zamanda 250 milyon dolarlık bir telekomünikasyon yatırımını duyuracaklarını söyledi.
Ancak Irak’ta hala yolsuzlukların önemli bir sorun olduğu belirtiliyor. Transparency International tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan listeye göre Irak, dünyada en çok yolsuzluğun olduğu 10’uncu ülke konumunda. Ancak başkent Bağdat’tan yapılan açıklamada, özellikle yeniden inşa sürecinde bürokratik rutine ve yolsuzluklara göz açtırılmayacağı duyuruldu. Irak, Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ham madde ithalatçısı konumunda bulunuyor.
Dünyanın gözü, yatırım için Irak’ta