Konut satışları bu yıl da rekor kıracak gibi görünüyor. Açıklanan rakamlar konut iştahının sürdüğünü ve uygun ödeme koşulları sağlandığında konut alımının arttığını gösteriyor. Ancak faizlerin çok yüksek olması ve bankaların kredi verirken yeni kaynak üretmede zorlanması tüm sektörleri olduğu gibi konut sektörünü de doğrudan etkiliyor.
Son günlerde yeni kaynakların oluşturulması için yurt dışında sıkça uygulanan bir model konuşulur oldu. Bu da konut ve kamu yatırımları için kullandırılan kredilerin ikincil piyasada satılması. İlk uygulamanın da duyurusu yapıldı. 3 kamu ve 1 özel banka 3,5 milyar liralık Vadeye Dayalı Menkul Kıymet ihracı yapacak.
Biz de hem bu konuyu hem de gayrimenkuldeki yeni gelişmeleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sorduk. Süleymaniye yenileme projesi temel atma töreninde bir araya geldiğimiz Bakan Kurum konut kredilerinin yeniden satılmasının sisteme ilave kaynak üreteceğini söyledi. Kurum, “Bu konuyu Emlak Bankası’nın ana sözleşmesine de koyduk. Emlak Bankası’nda da banka alacaklarının ikincil piyasada paraya çevrilmesine yönelik bir düzenleme yapılıyor. Dolayısıyla biz de Emlak Bankası’nda inşallah bunu üreteceğiz. Bu manada sektör adına olumlu bir gelişme olacak” dedi.
Qr kodlu tapu sistemi hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, yeni dönemde tapuda tüm ayrıntıların TC kimlik numarası gibi görüneceğini kaydetti. Bu da sürekli artış eğilimi gösteren yabancı satışlarına olumlu yansıyacak.
Geçmişte deniz kenarında ev aldığını zanneden yabancılar hayal kırıklıkları yaşamış ve bu durum olumsuz algıya neden olmuştu. Bakan Kurum artık qr kodu sayesinde takbist bilgi sistemi üzerinden uydu görüntüsü ile satın almak istenilen gayrimenkulün yerinde görülebileceğini söyledi. Kurum, “ Yine sistemden istenirse rota kısmıyla birlikte taşınmazın olduğu yere navigasyonla gidilebilecek” bilgisini verdi.
Yeni dönemde tapulara bürüt ve net metrekareler de yazılacak. Kurum, “Tapunun üzerinde bürüt ve net alanları tam olarak tarif edeceğiz. Yine taşınmaz numarası ile bu tapu nereden gelmiş, nasıl oluşmuş, ne kadar terk edilmiş, daha önceki mülkiyet sahibi kimmiş, kim devretmiş, kim satmış gibi tüm bilgileri içerir bir düzenlemeye gideceğiz. Diğer bir düzenlememiz de değerlerle ilgili. Tapuların piyasada gerçek değer üzerinden satılmasına ilişkin çalışmayı Cumhurbaşkanlığımıza gönderdik. Onaylanmasına müteakip 2019 yılı içerisinde tapular gerçek değer üzerinden satılacak” dedi. Bu uygulama devreye girdiğinde piyasa değeri 500 bin lira olan bir taşınmaz 300 bin lira olarak gösterilemeyecek ve haksız rekabetin de önüne geçilecek.
Gayrimenkulde bir diğer yenilik ise ilk kez ev sahibi olacakları ilgilendiriyor. Yeni torba yasada ilk kez ev sahibi olacaklara 20 bin lira devlet desteği veren konut hesabı yeniden düzenleniyor. AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 71 maddeden oluşan torba yasa teklifiyle konutta devlet katkısı 20 bin TL’den 25 bin TL’ye çıkarılacak.
Ülkede 5 milyon konutun planlı bir şekilde dönüşmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Kurum, şu ana kadar 592 bin bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdiklerini kaydetti. Kurum, “Dönüşümlere yaklaşık 8,5 milyar lira bakanlık olarak kaynak aktardık. Yeni kentsel dönüşüm projelerinde yatay mimari anlayışıyla hareket ediyoruz. Şimdi de Süleymaniye’de dönüşümün temelini attık. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 2006 yılında bu bölge yenileme alanı ilan edildi. Toplamda 4 bölgeden oluşuyor. Yaklaşık 800 bin metrekare alan. İlk etabı 102 bin metrekare. 102 bin metrekare alanda 330 tane tescilli eserimiz, 370 tane de yeni yapılacak bina var. Yeni yapılacak binalar da yine eskisine uygun bizim tarihimizi, medeniyetimizi, kültürümüzü yansıtacak” şeklinde konuştu. İlk etabın maliyeti 2 milyar 900 milyon lira olacak.
Qatari Diar firması bu projenin proje ortağı. Kiptaş Genel Müdürlüğü ile yapıyor. Fatih Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi de bu projenin içerisinde. Törende konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, “Hukuki idari işlemlerimiz tamamlanmış olarak inşa faaliyetlerine başlıyoruz. 3 yıl içerisinde tamamlayarak bu güzel mahallenin inşasını bitirmeyi planlıyoruz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Süleymaniye Cami’ni yapmak için bir Mimar Sinan ve Kanuni Sultan Süleyman gerekli ama, Süleymaniye’nin etrafında o kültürü yaşatmak için biz yeteriz.”
Mine Açar/Yeni Şafak
Emlak Bankası konut kredisi satacak