Ülkemizin ve dünyanın öncelikli konuları arasında yer alan enerji tasarrufu konusunda bireysel tüketim alışkanlıklarının yanı sıra toplumsal farkındalığın kazanılması gerekiyor. Bu konuda görüşlerini açıklayan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye’nin, kendimizin ve çocuklarımızın geleceğine güvenle bakabilmek için enerji ve ısı tasarrufu yapmaktan başka bir çaremiz olmadığını işaret etti.
Konutlarda gerçekleştirilecek en önemli enerji tasarrufunun ısı yalıtımı ile sağlanabileceği konusunda uyarıda bulunarak tasarrufa çağıran Alkin, “Enerjiyi korumanın ilk adımı tasarruftur. Bu konuda herkesin bilinçlenmesi ve ortak bir paydada buluşması çok önemli. Tasarruf alanında yapılacak çok iş, atılacak çok adım var.” diye konuştu.
Isıtma ve soğutma alanında ciddi tüketim olduğunu ve lüzumsuz tüketimin ülkemizin cari açığına olumsuz etkisinin olduğunu da ekleyen Alkin, “Isı yalıtımı yapılmayan her bina ve konut, cari açığın daha fazla genişlemesine neden oluyor. Oysaki AB standartlarında gerçekleştirilecek doğru enerji tasarrufu uygulamaları ile ülkemizde bulunan toplam 21 milyon konutta, ülke olarak yıllık yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf elde etme fırsatı sunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Tercihini Verimlilikten Yana Kullan Hem Sen Kazan Hem Türkiye Kazansın’ kampanyasındaki veriler de doğru uygulamalarla hane halkının yüksek oranlarda tasarruf edebileceğini net olarak ortaya koyuyor” dedi.
Bireysel alınacak önlemler ile enerji tasarrufu yapmanın önemine de değinen Prof. Dr. Emre Alkin, tüketicilere 5 adımda enerji tasarrufu önerilerinde bulundu:
1. Mutlaka yalıtım yaptırın: Yalıtım kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlıyor. İzolasyon ile kışın harcadığınız doğalgaz faturalarında %45’e varan tasarruf elde edebilirsiniz.
2. Kullanmadığınız radyatörü kapatın: Eviniz çok büyük ve içerisinde hiç kullanmadığınız evler var ise radyatörü kapalı konuma getirebilirsiniz. Bu sayede kullandığınız diğer radyatörlerin daha fazla ısı gönderimi ile kullandığınız odanın sıcaklığını yükseltebilirsiniz.
3. Beyaz eşyalarınız akıllı olsun: Beyaz eşyalarınızı değiştirmek ya da yeni almayı düşünüyorsanız yeni nesil akıllı ve enerji dostu ürünleri tercih edin. Çamaşır makineleri eklenen çamaşır miktarına göre su ve deterjan eklerken, akıllı fırınlar ise yemeğin cinsine göre derece ve süre ayarı yapabiliyor. Bu sayede enerjiyi verimli kullanabilmek mümkün.
4. Güneşi depolayın: Evinizin perdelerini gün içerisinde açık tutarak güneşi evinize depolayabilir, güneşli havalarda ev içi sıcaklığı arttırabilirsiniz.
5. Akıllı sayaçlar ile enerjiyi takip edin: Elektrikte yaşanan düzensizlikler ya da kaçak elektrik kullanımı en çok faturaları olumsuz etkiliyor. Elektrikteki enerji kayıplarını engellemek için evinize takacağınız akıllı sayaçlar ile enerjiyi takip edebilir, yaşanan değişimleri kontrol edebilirsiniz.
Emre Alkin: Yılda 7 milyar dolar tasarruf elde edebiliriz