EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, geçen sene başından bu yana yükselen konut sektörü değerlerinin temmuzdan bu yana yavaşladığını belirterek, şu anda tüm Türkiye genelinde Temmuz ayına göre %17 daha fazla konutun satışta olduğunu, kiracı arayan mülk adedinin %18 arttığını ancak yavaşlamanın sektörde sorunları çözmeyip, hala erişilebilir konut ihtiyacı olduğunu açıkladı.
Son altı aylık verilere göre, satıştaki konut stok adedinin büyüdüğünü ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Şu anda tüm Türkiye genelinde Temmuz ayına göre %17 miktarında daha fazla konut satışta. Aynı şekilde kiracı arayan mülk adedinin de %18 miktarında arttığını görüyoruz. Ancak satıştaki konutların satılmamasının sebebi iyi irdelenmeli. Bunun en başında fiyatların belli bir doygunluğa gelmesi geliyor. İkinci en önemli ve en az birincisi kadar önemli sebep ise artık konutun nakit dışında fonlama olanağının kalmaması. Konut almak isteyenlerin artık konut kredisine ulaşması çok zor veya mümkün değil. Hem BDDK düzenlemeleri, hem de faiz oranlardaki durum nedeni ile konut almak isteyenler ya geliştiricinin finansman modeline uymak zorunda ya da nakit konut almak durumunda, ikisini de yapma imkanı yoksa başka bir seçenek pek yok” dedi.
Ama piyasanın yavaşlamasının gayrimenkul sektöründe sorunların çözüldüğünü göstermediğini de belirten Yazıcı, “Hala erişilebilir konut ihtiyacı var, hala konut almak isteyen ama ulaşamayan bir kitle var ve en önemlisi barınma sorunun büyüyerek devam ediyor. Konut sektöründe eğer bir faiz kampanyası yapılırsa piyasaya hareket gelir ama fiyatlarda hemen bundan etkilenecektir. Bu açıdan bakıldığın yine de konutta alımların sürdüğünü görebiliyoruz. Türkiye bazı ay düşük, bazı ay yüksek de olsa her sene 1.4 milyon civarında konut satılıyor. Bu da aylık 110 bin adet gibi bir rakama denk geliyor. Bu seneki verilerde bize farklı bir şey getirmedi, aynı dinamikle gidiyoruz sadece kredi ile alımlar çok ciddi düştü.
Kiralık mülklerle ilgili sorunlar da devam ediyor. Kiracı mal sahibi savaşları daha uzun süre durulmayacak gibi. Mahkemelere düşen dosya sayısı her gün artıyor, bu konunun kısa sürede ele alınması gerekli. Yapılacak en acil şey gayrimenkule yönelik ihtisas mahkemeleri kurulması ve gayrimenkul davalarının kısa sürede sonuçlanmasının sağlanması. Hedef olarak kiracı mal sahibi ilişkilerine ait davaların 3 ay gibi bir sürede sonuçlandırılması gerekli. Gayrimenkul sektörü hala alarm sinyalleri veriyor” şeklinde konuştu.
Emlak piyasasındaki manipülasyonlar bitecek mi?